Wilhelm Gause - Hofball in Wien (1900)
Av MARGARETA FLYGT

I Wien bjuds det in till 500 baler varje år – som om tiden stått still. Störst och mest känd är Kejsarbalen på nyårsafton men mest omdiskuterad är den så kallade Wiener Korporationsball.

I Tyskland och Österrike finns det en lång tradition av studentföreningar, så kallade Burschenschaften, kända för sin högerextremism, nationalism och en patriarkal och jämställdhetsfientlig hållning. Vissa är värre än andra – de som bjuds in till WKR-balen är värst; gästerna kräver polisskydd. Fast man kan undra vem som ska skyddas?

I Österrike har landets Unesco-kommission upprättat en lista som ska omfatta det immateriella kulturarvet. Kaffehustraditionen finns med, liksom olika skytte- och sångtraditioner och så klart balerna i Wien. Det är en nationalklenod man enligt lag ska värna om. Ibland värnas det om traditioner som passar nationalisternas smak.

Hedersgäst på årets WKR-bal var Marine Le Pen, franska Front Nationals presidentkandidat. När resten av Europa mindes dagen för Auschwitz befrielse dansade Le Pen smaklöst nog wienervals på balen där judar (och journalister) är portade.

Och inte bara hon: På gästlistan står många av världens mest kända antisemiter och förintelseförnekare – i år även Sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder och partiets internationelle sekreterare Kent Ekeroth.
I Sverige har vi inte läst särskilt mycket om att två representanter från Sveriges riksdag sällar sig till antidemokratiska grupper.

Vi kan inte längre bara peka finger åt utlandet och säga att högerextremism endast finns där. Det finns inte tid att bortförklara sammankomster som denna som oviktiga bagateller – det är den politiska verkligheten som stampar i två tredjedelars valstakt över hela Europa.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).