Les beaux livres – De vackra böckerna

Köp boken här
Köp boken här
Av CECILIA CARLANDER

Snart är det jul och i de flesta franska tidskrifter ges julklappstips. De tips jag fastnar för finns förstås bland böckerna. Och det är inte vilka böcker som helst, utan de vackra böckerna, les beaux livres. De vackra böckerna är de stora, tunga, dyra böckerna – de som visar konst, foton eller bilder utifrån en viss tematik. De är också upplysande, på ett sätt som gör att man, när man bläddrar i dem, får intryck av att tiden fylls med något väsentligt.

Exempelvis skulle jag inte ha något emot att ge bort (eller få!) Le Musée invisible av Nathaniel Herzberg, en bok som samlar 120 försvunna mästerverk av da Vinci, Rembrandt, Rubens, Carravaggio, Renoir, Van Gogh med flera.

Vergilius Eneiden illustrerad med fresker och mosaik från romartiden skulle jag gärna också ha i min ägo, eller dela med mig av, om möjlighet hade funnits. Detta är nog en av de vackraste böcker jag sett. Priset är också bland de högre: Fram till sista januari kostar boken 180€, därefter höjs priset till 210€.

Ännu mer får man betala för Van Goghs samlade brev i faksimilutgåva. 2240 sidor i sex volymer med illustrationer: 325€ nu, eller 395€ från och med februari.

Köp boken här
Köp boken här

Arthur Rimbauds teckningar eller Paul Verlaines samlade manuskript är andra exempel på böcker som lockar. Och en bok som jag gärna skulle se i min bokhylla är L’Art nouveau, ou le désir de changement av Jean-Michel Leniaud. Också den med sin samlade konst – jugendstil eller modernismo även kallad –  är förmodligen värd de 200€ den kostar. I själva verket är ju dessa böcker små konstverk i sig, och för äkta konst får man vara beredd att betala. Detta inser många fransmän. Åtminstone tillräckligt många för att böckerna ska fortsätta att tryckas.

Varje år lyser de vackra böckerna bland julklappstipsen, och varje år tänker jag att de verkligen är de bästa klapparna. Men att vara i Frankrike och ha familj i Sverige innebär en viss julklappsproblematik. Jag kan inte ge min familj stora vackra böcker från Frankrike, på franska. Dels läser de inte franska, dels skulle det bli antingen för tungt för mitt bagage eller för dyrt att skicka.

Och för egen del och suktan, får jag allt vänta med att önska mig dessa djupt eftertraktade böcker. Utrymmesbrist är ett av skälen till att jag inte kan omge mig med böcker som jag så gärna skulle vilja sitta och bläddra i. Och i verklighetens vardag skulle jag nog tyvärr också ha svårt att hinna njuta av alla verk. Tack och lov har jag både trevliga boklådor och bibliotek i min närhet. Så vill jag bläddra kan jag göra det. Dock inte i hemmets sköna läsfåtölj. Det får bli i ett senare skede.

 

‣ Nu behöver du inte längre kånka franska böcker ända hem – köp dem via Dixikon och låt Amazon.fr bära hem dem! Sök på Amazon.fr här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).