”Ett dygn utan invandrare”

24H SANS NOUS
24H SANS NOUS
Av MARGARETA ZETTERSTRÖM

När främlingsfientlighet, rasism och islamofobi frodas lite varstans i Europa skulle man i förstone kunna tro att det franska initiativet ”ett dygn utan invandrare” är ett utslag av just detta. Ungefär som schweizarnas minaretförbud eller vissa norditalienska kommuners ”operation White Christmas” (som inte är en dröm om julesnö utan om en helg utan papperslösa invandrare).

Men nej! När gruppen ”24h sans nous” (ett dygn utan oss) uppmanar alla Frankrikes invandrare – liksom alla ”vanliga” fransmän som ogillar landets skärpta invandringspolitik – att den 1 mars 2010 helt ”avstå från konsumtion och/eller från arbete” är syftet det rakt motsatta. Att visa att invandrarna — även den papperslösa, svarta, arbetskraften — är en tillgång och att landet helt enkelt inte skulle klara sig utan dem.

I stället för att följa president Sarkozys maningar till medborgarna om att slå vakt om ”den nationella identiteten” vill gruppen ”24h sans nous” att man byter perspektiv, att man slutar vara exkluderande och erkänner immigrationens positiva och berikande effekter.

Att man fastnat för just den 1 mars 2010 beror på att det då är exakt fem år sedan den lag som idag reglerar utlänningars rätt att vistas i landet trädde i kraft.

En inspirationskälla till ”ett dygn utan invandrare” är den dag utan latinos som ägde rum i USA den 1 maj 2006. Men också den franske inrikesministern Brice Hortefeux som den 7 september i år uttalade de provocerande orden:

”När det rör sig om en, kan det väl gå an. Det är när de blir många som det uppstår problem.” (”Il en faut toujours un. Quand il y en a un, ça va. C’est quand il y en a beaucoup qu’il y a des problèmes ”)

Gruppen ”24h sans nous” organiserar sig via nätet och har idag drygt 33 000 medlemmar. Ordförande är Nadia Lamarkbi, journalist med marockanskt ursprung. Och hon betonar att även Nicolas Sarkozy kommer att inbjudas att delta, son till ungerska invandrare som han är.

Jag vet inte om något liknande skulle vara möjligt att genomföra i Sverige. Men däremot vet jag att även regeringen Reinfeldt skulle behöva ”kompetensutvecklas” i frågor som rör människovärde, asylrätt och invandring. Lyssna bara på migrationsminister Tobias Billström så förstår ni vad jag menar!

Som det nu är för den svenska regeringen en politik som stryker de främlingsfientliga opinionerna medhårs. Troligen i syfte att hindra Sverigedemokraterna från att komma in i riksdagen efter nästa val, men det gör ju inte skadeverkningarna mindre för dem som drabbas av denna skärpta politik.

Varför inte i stället säga nej till att EU alltmer utvecklas till en modern Festung Europa och börja betrakta invandrare som en tillgång, inte som en belastning? Och om det franska exemplet då kan tjäna som inspiration, à la bonne heure!

 

Klicka här för att se en video från en presskonferens om ”24H sans nous”

Klicka här för att komma till ”24H sans nous” på Facebook

‣ Att ministern verkligen gjorde sitt famösa uttalande, något som först förnekades, framgår av denna video, som först offentliggjordes av Le Monde):

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).