Uwe Timm – Der Freund und der Fremde

Amazon.de


Av MARTIN LAGERHOLM

Den unge studenten Benno Ohnesorg sköts under en demonstration mot shahen av Iran ned av en polis i Berlin 1967, och fotografierna på den döende unge mannen förvandlades snabbt till ikoner för studentrörelsen och till slagträn i 68-vänsterns retorik om den ”fascistoida polisstaten”.

Författaren Uwe Timm var god vän med Ohnesorg, och ger i minnesboken ”Der Freund und der Fremde” en personlig men nykter bild av vännen, bortom all ideologisk representation. De politiska aktivisternas favoritmartyr porträtteras här som en i själva verket ganska stillsam yngling som hellre diskuterade Apollinaire, Beckett och Camus än hamrade in politiska slagord, och som knappast var särskilt lämplig som vänsterpolitisk symbolfigur.

Med en koncentrerad och närmast poetisk berättarstil dekonstruerar Timm den instrumentaliserade mytbilden av Ohnesorg, och låter istället de privata minnena av en god vän utgöra grunden för en mer allmän betraktelse över ungdomens drömmar om en bättre värld.
© Martin Lagerholm

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).