Rök från Vesuvius

Demonstrationer Terzigno
Av ÅKE MALM

Ser man till bilderna verkar det pågå ett krig där på Vesuvius sluttningar.

Kravallutrustade poliser med sköldar och tårgasgevär möter invånarna i byn Terzigno. Gråtande mammor hämtar hem sina barn ur skolorna. Ingen kan garantera att barnen kommer hem helskinnade. 3-4000 invånare bevakar sedan mer än en vecka vägarna som leder in till Vesuvius naturpark.

Känn på det ordet: naturpark. Här borde vara lugnet under pinjeskogarna, doften från marken blandad med vinden som blåser in från havet. Istället är det tårgas, brinnande bildäck och utbrända bilvrak, polischocker, blödande demonstranter och hysteriska husmödrar.

Det handlar om Neapels sopberg och kravet från regeringen att gömma undan skiten. Opinionssiffrorna rasar för Silvio Berlusconi och hans regering. Men det är ändå bara en droppe i havet mot den katastrof som drabbat regeringspartiet PdL i Neapel med omnejd. Där skulle det nya högerstyret visa att man kunde tackla sopberget. Istället är man tillbaka på ruta ett – ännu en gång.

Anledningen är enkel. Den enda sopförbränningsstation som skall vara i gång är den i Acerra. Det var en av Berlusconis stora triumfer att ha lyckats få igång denna Syditaliens enda sopförbränningsanläggning.

Men av tre linjer fungerar mest bara en, ibland två. Sedan den stora krisen i somras har den separerade sophämtningen bara nått 17 procent i Neapel. I Terzigno existerar den helt enkelt inte av den enkla anledningen att ingen lyckats organisera det system av företag som skall ta sig an de separerade soporna.

Under tiden växer åter igen sopbergen i Neapel med omnejd. På nätterna sätter man eld på sophögarna längs gatorna vilket förpestar luften och gör invånarna hysteriska. När folk inte lyckas sova ordentligt vecka efter vecka ligger snart nerverna blottade.

En av de få naturliga grytor där soporna skulle kunna dumpas ligger just i Terzigno. Men den är snart full och den enda lösningen på problemet regeringen lyckats komma fram till är att skapa ännu en grop på Vesuvius sluttningar – väl innanför gränserna till naturparken.

Ett vansinne – javisst. Men just nu finns inga andra alternativ. Innan ytterligare någon sopbrännare kommer igång måste man ta hand om avfallet på något sätt. Eftersom ingen sopsortering sker, allt blandas huller om buller och risken är stor att det dessutom finns miljöfarligt material, är det nu fråga om en ren miljökatastrof.

Redan finns rader av rapporter från sanitära myndigheter som visar att förekomsten av tumörer i Campagnaregionen är högre än på de flesta andra håll i Italien. I åratal har grundvattnet förorenats och åkerarealer förstörts när miljöfarligt avfall från hela landet dumpats av maffian, alltså camorran.

Under tiden står tröttkörda poliser och försöker hålla gatorna öppna mot soptippen så att lastbilarna skall komma fram. Detta stoppas av ursinniga invånare och så är karusellen igång igen. Polischocker, gråtande och blödande demonstranter och så ofta man kan sätts sopbilarna i brand.

Under fredagen skall det hållas en extrainkallad konselj i Rom – det var det enda resultat de utsända borgmästarna ifrån Campagna kunde tvinga fram. Avsikten är att bestämma om det skall bli en andra tipp i Terzigno eller inte.

Problemet är naturligtvis att eftersom ingen sopsortering sker fungerar Acerraanläggningen bara i undantagsfall. Det är en försvinnande liten del av det dagliga avfallet som verkligen hamnar i ugnarna. Resten dumpas någonstans.

En katastrofal situation som Berlusconi fått överta från vänsterpartierna som inte bara regerade i Rom, med Romano Prodi, utan också i Neapel och regionen Campagna. Borgmästare i Neapel är Rosa Russo Jervolino, en gammal kristdemokrat som inte lyckats åstadkomma någonting under alla de år hon suttit i kommunhuset. I varje fall inte när det gäller sopor.

Ett inslag från Annozero om Terzigno

I regionen fanns fram till senaste valet Antonio Bassolino, som gjorde bra ifrån sig som borgmästare men sedan han blev vald till guvernör i Campagna har det inte märkts några resultat. Förutom att han lyckats placera åtskilliga vänner i de speciella ambassader i New York och Bryssel som Campagna inrättat.

Samtidigt fortsätter striden bland etermedia. Garanten för yttrandefriheten konstaterar idag att Rai:s samtliga kanaler har en total obalans i rapporteringen. Rai:s VD, Paolo Garimberti, lovar att Roberto Saviano och Fabio Fazio skall ha all frihet att producera den väntade TV-serien.

Men nu avslöjas den ständiga hinderbana de fått löpa bland alla mystiska krav som Rai-ledningen hittat på. Att programmet bara fick sändas samtidigt som det i en annan kanal spelades en Champions League-match t ex. Ett enastående exempel på hur man försöker undvika att tittarna ser till problem som ”maffia och politik” eller när man vill diskutera ”il dossieraggio” – alltså tekniken hos vissa Berlusconitidningar att producera lögnkampanjer mot motståndarsidan i form av falska dokument.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).