Av ANN-CATHRINE JUNGAR
Maffian präglas av traditionella värderingar som ställer familjen och mödraskapet på en retorisk piedestal, men också av att hederskoder, som obruten lojalitet till organisationen, går före blodsband. I den omfattande litteraturen, också i fiktiva skildringar av de italienska kriminella nätverken – den sicilianska maffian, n’dranghetan och camorran -, ges kvinnor vanligen en undanskymd och passiv roll.
I sin analys av maffian gör Ombretta Ingrascì upp med dessa stereotypa bilder av hederns kvinnor. De lever inte instängda inom husets fyra väggar, passivt ovetande om de kriminella aktiviteterna. Inte heller är de enbart förmedlare av maffians värderingar, bland annat uttryckt i ropen på hämnd för avrättade familjemedlemmar.
Med stöd av intervjuer, domstolsprotokoll och andra vittnesmål visar Ingrascì att kvinnor har stor betydelse för maffians verksamhet, utan att för den skull tas in i de formella maktstrukturerna. Maffian tycks ha ett eget glastak för kvinnors avancemangsmöjligheter. De får information om och inflytande över organisationen som budbärare mellan av rättvisan eftersökta maffiabossar och som förmedlare av droger och vapen även internationellt, men det handlar inte om någon verklig emancipation. Snarare om att kvinnor har varit instrumentella för att driva verksamheten på ett effektivt sätt då statens klor gripit allt djupare in i organisationerna. Därtill beskriver Ingrasci olika förhållningssätt till den italienska statens kamp mot maffian.
I boken finns berättelser om kvinnor, som stått upp och utmanat patriarkat och maffians makt, ibland med sina egna liv som insats, men också om kvinnor som tagit avstånd från dem som samarbetat med rättvisan, också från egna söner, makar och bröder.
© Ann-Cathrine Jungar
- Den franska tidningen L´Express ägnade flera artiklar åt hur också kvinnor börjar uppträda inom maffian i Italien, förstås, men också i Mexiko, Nigeria och Australien, klicka här för att läsa mer
- [googlevideo]http://www.youtube.com/watch?v=dfJxKODTmK4[/googlevideo]