Marco Damilano, MariaGrazia Gerina, Fabio Martini – Veltroni. Il piccolo principe

veltroni
Beställ den här

Av PERNILLA STÅHL
Italiens svar på Barack Obama? – I parlamentsvalet den 13-14 april 2008 utmanades mediemogulen Silvio Berlusconi av Roms tidigare borgmästare och numera den nya vänsterns ledare, Walter Veltroni.

Vem är han då, denne, liksom Berlusconi, ständigt leende man i snygg kostym? Ja, även om Veltroni leder ett nytt parti, har han varit med i politiken länge. Amerikavännen Veltroni inledde sin karriär på 1970-talet i det kommunistiska partiet, PCI, och har sedan varit med i olika konstellationer av den reformerade vänstern.

I den ganska hovsamma, men läsvärda, biografin Veltroni. Il piccolo principe, ”Veltroni, den lille prinsen”, porträtteras en karismatisk mångsysslare. Läsaren får på köpet en lektion i italiensk modern politisk historia. Veltroni har, förutom politiken, också varit verksam inom media. Han är jazzälskare, cineast, Kennedybeundrare och, dessutom, författare (Läs Åke Malms anmälan av Il disco del mondo här).

I valrörelsen använde Veltroni sig – förgäves – av en italiensk variant av Barack Obamas ”Yes, we can”, ”Si puó fare”. Det återstår att se om det går att göra, men då först nästa gång – vinna över Berlusconi.
© Pernilla Ståhl

Läs också Ann-Cathrine Jungars anmälan av Marco Damilanos Il partito di Dio

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).