Om fotbollsvåld, tifosi och Carlo Bonini

Redan titeln är ett slag under bältet. Ursprunget är okänt men The 4 Skins använde det i ett album från 1982 (rapporterar Wikipedia). Det här är en bok ur polisernas synvinkel, ungefär som Pier Paolo Pasolinis berömda dikt om poliserna efter demonstrationen i Valle Giulia under studentrevolten 1968:

– Quando ieri a Valle Giulia avete fatto a botte coi poliziotti , io simpatizzavo per i poliziotti. (När ni igår i Valle Giulia gav snutarna på käften, då stod jag på polisernas sida )

Carlo Bonini är en av La Repubblicas stjärnreportrar. Trots sin ungdom, han är född 1967, har han legat bakom en lång rad scoop – ofta tillsammans med kollegan Giuseppe D’Avanzo. ACAB är en dokumentroman om vad som händer i en polismans sinne när han vecka efter vecka, månad efter månad, ställs öga mot öga med hatet från supporterskarorna i den italienska fotbollens utkanter. De som en gång kallade sig för Ultrà, nu oftare Teste Matte (galenskaparna) eller ännu hellre NISS – Niente incontri solo scontri (Inga matcher
bara slagsmål).

Inledningen är en brutal skildring av hatet mellan Romas och Napolis tifosi (supportrar). Men fortsättningen handlar om det en av snutarna i ett vittnesmål betecknade som ”ett mexikanskt slakteri”. Hela Italien vet idag att orden hänför sig till det nattliga överfallet mot Armando Diaz-skolan i Genua under G8-mötet 2001. Dussinvis med sovande demonstranter misshandlades av ett kommando från bl a Roms kravallpolis. I en lista i boken över de skadade finns också en svenska med på ett hörn: – 24-årig kvinna, svenska, krosskador, blåmärken i bröstkorgen. Och hon kom ändå relativt lindrigt undan.

Domen i första instans föll i höstas men inrikesministeriet har överklagat. De värsta sammanstötningarna sedan G8 behandlas. Det blinda raseriet hos romasupportrarna som reagerar på dödade kamrater. Eller poliserna som reagerar för att en kollega brutalt dödats i Catania. Den omöjliga sociala situationen bakom avskrädeshögarna i Neapel förra året. Det handlar förstås om det sociala utanförskapet hos Italiens hundratusentals lågutbildade ungdomar i storstädernas ytterområden. En situation som påminner om den i Rosengård. Hatet mot en inbillad fiende slår blint. En söndagkväll misshandlas en tifoso. En vardag misshandlas en invandrare från Sri Lanka eller Albanien brutalt i Rom eller Neapel.

Carlo Bonini slår hål på den italienska fasaden. Läs den här boken – och fasa för framtiden.

Åke Malm

Här kan du prenumerera på Dixikons bloggar via mail

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).