Det är inte så länge sedan en generation kvinnor tillkämpade sig rätten att bära byxor. Att kunna röra sig fritt och obehindrat var länge en jämställdhetsfråga. Men symboler ändrar betydelse över tid.
I Bretagne aktualiserades frågan när några elever ville införa ”La journée de la jupe” (kjolens dag) för tre år sedan. Isabelle Adjanis senaste film med samma titel handlar om samma tema.
Nu har det gått så långt att det blivit en rättighet att kunna bära kjol utan att bli sexuellt trakasserad och kallad hora av killarna. I år har trettio skolor tagit efter och firar kjolens dag med konserter, diskussioner och fester under mottot ”Le Printemps de la Jupe et du Respect” (Kjolens och respektens vår). Att kunna uppträda som kvinna, med kvinnliga klädattribut, har blivit den nya jämställdhetsfrågan.

Det har fått ringar på vattnet även inom politiken. Frankrikes utbildningsminister Valerie Pecresses medarbetare uppmanade sin minister att inte bara bära byxor. Protesten bönhördes och hon har utökat sin garderob. Att markera kvinnlighet och få plats i maktens korridorer är också en rättighet.
Men det är fortfarande så att männen som bär byxorna har mest makt. Därför hade det kanske inte varit dumt att införa en ”kjolens dag” – men för båda könen.