James Ryan: South of the Border

Andra världskrigets Eire var liksom Sverige neutralt, till stor irritation både i Ulster i norr och i Storbritannien i öster. Den perioden har irländska författare oftast avstått från att beskriva, de ömma tår som man kan komma att trampa på är många. Det är därför en begivenhet när James Ryan, lecturer in history vid University College Dublin och tillika skönlitterär författare, förlägger sin fjärde roman till det som brukar kallas ”The Emergency”, dvs. de neutrala krigsåren.

Just klar från lärarhögskolan lämnar den 22-årige Matt Duggan sin överambitiösa mor för en lärartjänst på en folkskola. Han förälskar sig valpaktigt och ohjälpligt i den några år yngre men mindre lantliga Madeleine, exotiskt engelsk, vars båda lätt bisarra ogifta fastrar vakar som hökar över henne. Affären slutar olyckligt när han svartsjukt tjallar till polisen om en undangömd tysk pilot som störtat med sin Messerschmitt och som Madeliene förstås redan kastat sina ömma blickar på.

Matt logerar hos en klassmedveten änka vars dotter han gifter sig med långt senare, får vi veta i slutkapitlets epilog. Men nu är det 1942, han umgås med prästen Father Finn som kreerar Hamlet i det lokala amatörspektaklet, han övertalas att spela tennis, en okänd sport för honom, och översätter motvilligt och därtill lurad nazisternas gäliska radiopropaganda för IRA-män som hoppas på en tysk invasion. På avstånd följer han kriget bortom den gröna ön som blir verkligt för honom först när det är över och han konfronteras med journalfilmernas ohyggliga bilder från koncentrationslägren.

Det är en välskriven småstadsberättelse om kärlek och svek, full av dofter och precist insatta detaljer. På köpet lär man sig en hel del om Irlands nära förflutna. Jag råkade vara på plats i Dublins Royal Irish Academy när boken lanserades. Salen med en stor mängd vackra 1700-talsband på hyllor bakom glas i dubbla våningar var full av folk, uppenbarligen läsande människor. Exemplaren med författarens dedikation gick snabbt åt, och hela upplagan är redan slutsåld. I väntan på ett nytryck kan nog  begagnade exemplar av denna läsvärda roman uppdrivas på nätet.

(James Ryan: South of the Border. The Lilliput Press, Dublin 2008)

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).