Frank Warren – Post Secret. Confessions on Life, Death and God

Köp den här
Köp den här

Av ANN-CATHRINE JUNGAR

Om man delar en hemlighet med en vän är den då lika hemlig längre? Och om man delar den med väldigt många är den kanske inte hemlig överhuvudtaget?

Tusentals människor har sedan 2005 skickat postkort med bekännelser om små och stora brott, underlåtenhetssynder, hämndkänslor, försummelser, hemliga önskningar och innerlig längtan till Frank Warren i Maryland i USA.  Projektnamnet är måhända dubbeltydigt: Hemligheterna är postburna, men det händer kanske något med oss efter det att vi yppar våra hemligheter – kanske finns ett posthemligt läge?

Hemligheterna har publicerats i fem böcker, det finns ett webbaserat community som bär namnet www.postsecret.com och Frank Warren turnerar flitigt vid amerikanska college och möter unga människor. Bland unga kvinnliga vuxna hör webbplatsen till de tio mest populära i USA och det finns även ett amerikanskt 1-800-nummer kopplat till den för dem vill prata med någon. Virtuella Postsecret-gemenskaper finns även i Tyskland, Spanien, Frankrike och Kina.

Den senaste boken Post Secret Confessions on Life, Death and God innehåller ett hundratal existentiella vykort. Man kan läsa ”Idag insåg jag att jag får vara glad”, för att senare bläddra vidare till ett vykort med en illustrerad glad bulldog ”Jag låter vår hund kissa i soffan så att jag kan få min man att vilja köpa ny”, följt av ”Jag läser dödsrunorna varje dag för att se om min ex-pojkvän har dött”.

Vykorten spänner över den mörkaste sorg till nyupptäckt glädje, från djupaste ensamhet till längtan efter närhet och gemenskap: ”Jag har hemlängtan till ett ställe jag aldrig varit”.  Det är något paradoxalt över de i offentligheten delade hemligheterna. Vi lever i en tid då den mediala offentligheten lever på att exponera människans längtan efter erkänsla genom att visa det mest förfulade och förvanskade privata.

Det är däremot en känsla av igenkännande och gemenskap som man bär med sig efter att ha tagit del av de anonymt offentliggjorda hemligheterna i Postsecret. Alla har hemligheter. Och det känns bättre om man får dela med sig. Numera kan man även hitta postkort med hemligheter instuckna i Postsecret-böckerna i bokhandelns hyllor.

Vill du dela med dig en hemlighet är adressen
Frank Warren,
Post Secret
13 345 Copper Ridge Rd
Germanstown, Maryland 20874,
USA.

 

◾ På Youtube finns många inslag, här ett:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).