Eva Menasse – Quasikristalle

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Adlibris)
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Adlibris)

AV MARGARETA FLYGT

Det börjar en sommar då Xane Molin är 14 år och kämpar med olika vänkonstellationer och avslutas när hon som mormor försöker göra rätt för sig och sitt liv en sista gång. Däremellan är hon bland annat hyresgäst, med på en exkursion till Auschwitz där hon på grund av sin rädsla, smärta och ironiska distans kallas ett ”klassiskt fall av halvjudisk dubbelhelix”, senare är hon en tuff och framgångsrik egen företagare i Wien, försöker få barn på en fertilitetsklinik osv.

I tretton kapitel undersöker Eva Menasse frågan vad vi egentligen vet om varandra – och om oss själva. Hon visar Xane Molin som dotter, fru, mor, väninna, hyresgäst, patient, otrogen maka och dålig vän. Ur denna mosaik av historier bildas en roman som tematiserar frågor om varseblivning och hur vi tolkar vad vi ser. Finns det en sanning? Det är exakta iakttagelser av människans goda och mindre goda sidor. Mycket träffande – ibland nästan Thomas Bernhardskt.

Romantiteln anspelar på fysikens kvasikristaller där atomerna och molekylerna är ordnade i en aperiodisk struktur. Strukturen är central i denna formaliserade experimentroman, Menasse är en begåvad stilist. Överraskande nog låter hon huvudpersonen vara perifer i vissa berättelser. Så som vi alla inte är centrala i andra människors liv, är inte heller Xane Molin det. Inte ens i en roman som handlar om henne. Det är ett överraskande grepp att någon får vara oviktig, men ändå där, för någon annan. Romanen är tänkvärd och angelägen – kanske inte en insmickrande och stormande läsförälskelse, men minnet av tankeleken kommer att leva kvar länge.

Eva Menasse är född 1970 i Wien och arbetar som journalist och författare och är en central del av den österrikiska kultureliten, halvsyster till författaren Robert Menasse, dotter till Hans Menasse och gift med den hyllade Michael Kumpfmüller.

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).