Ein weisses Land
Sherko Fatah

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Adlibris)
Av MARGARETA FLYGT
Bagdad på 30-talet. Huvudpersonen är den unge, Anwar. Han är liksom många politiskt helt ointresserad, men desto mer intresserad av sin judiske väns syster, exotiska resor och lyx. Han vill ”bli någon”.

I dåtidens kosmopolitiska Bagdad lär han känna en tysk, en nazist. När andra världskriget bryter ut verkar allt plötsligt möjligt. Anwar kommer till Jerusalem och tillsammans med stormuftin reser Anwar till Berlin och ansluter sig till SS-trupperna.

Han återvänder till Irak efter kriget och är med om hur judarna flyr landet på 50-talet. Även då, efter kriget, fanns det hemliga tyska kontakter i Irak som ville kontrollera judarna.

Sherko Fatah har skrivit en vår tids skälmroman. Ein weisses land påminner om Simplicissimus (1668). I den klassiska tyska romanen får en enkel man rollen att berätta om sin samtid under trettioåriga kriget. Fatah beskriver de tysk-irakiska relationerna, antisemitismen i Irak och relationerna till israel i Mellanöstern. Det är en historisk roman som handlar om den arabiska antisemitismen och dess roll i Irak – med andra ord: romanen handlar också om idag.

Fatah visar hur hatet kunde sås bland människor som tidigare levt relativt fredligt med varandra och hur Anwar låter sig göras till ett verktyg för detta hat. Som läsare kan vi ömma för den obildade Anwar, ständigt ett offer för omständigheterna, samtidigt som man irriteras över att han är så oförmögen att ta ställning. Anwar är en tragisk hjälte och om vi får tro vad Sherko Fatah sagt i intervjuer, att många unga arabiska män irrar omkring som Anwar, är det olycksbådande.

Sherko Fatahs far kommer från Irak, men han är själv uppvuxen i östra Berlin. Ein weisses Land är hans fjärde roman och blev nominerad till Leipziger Buchpreis 2012.

 

– Klicka här för att läsa ett avsnitt ur boken

– I videoklippet nedan läser Sherko Fatah ur boken:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).