Cees Nooteboom – Berlin 1989/2009

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av MAGNUS PETTERSSON
En av vår tids skarpaste Berlinskildrare är en holländare på besök. Cees Nooteboom, årgång 1933, tycks alltid vara på besök, om han så reser i Spanien, USA eller Tyskland. Så hör han också till den nederländska litteraturens mest beramade reseskildrare.

1989 bodde han i Västberlin som författarstipendiat. Plötsligt börjar omvälvningens vindar blåsa. Gränser öppnas, murar rivs. Mitt i skeendet vandrar Cees Nooteboom runt i den delade staden, reser genom landet, för dagbok, registrerar; skriver reportage för nederländska tidningar.

Samma år som de tyska staterna förenades, 1990, gav han ut reportagen från Berlin i ”Berlijnse Notities” (”Berliner Notizen” på tyska).

Nooteboom är här en illusionslös betraktare. Han ger inte mycket för dem som klamrar sig fast vid en socialistisk ordning som gjort bankrutt på alla vis. Ofta stannar han upp, vid en minnesplakett, en gravsten eller en byggnad. Han fiskar i historiens brunn, söker förstå den delade nationen. Det är lågmälda resonemang och drastiska iakttagelser. Steg för steg följer vi honom på vägen mot tysk återförening.

Men inte hela vägen. I juli 1990 lämnar han Tyskland. Där slutar boken. Men han kommer tillbaka och skriver om det han ser. Nu finns ”Berliner Notizen” återutgiven i en originalpocket, tillsammans med reportage från 90-talet och en nyskriven betraktelse från 2008 och 2009.

Det är en i varje bemärkelse stor bok.

Magnus Pettersson

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).