Brigitte Rossbeck – Zum Trotz glücklich

Köp boken här
Köp boken här

Av SVEN-ERIC LIEDMAN

Caroline Schlegel-Schelling (1763-1809) är en den tyska romantikens mest fascinerande gestalter.

Hon var själva navet i den kortlivade men oerhört inflytelserika krets som utgjorde den så kallade Jena-romantiken. I kretsen ingick också bland andra bröderna August Wilhelm och Friedrich Schlegel, Novalis, Fichte och Schelling.

Caroline spelade en viktig roll för August Wilhelm Schlegels Shakespeare-översättningar och för Schellings filosofi. Hon var och förblev politiskt radikal, något som retade många i hennes samtid. Hennes liv blev relativt kort men övermåttan dramatiskt med mörka inslag. Hon överlevde sina fyra barn. Först det tredje av hennes äktenskap, det med Joseph Schelling, blev lyckligt.

Om henne har mycket skrivits, nu senast av Brigitte Rossbeck i Zum Trotz glücklich: Caroline Schlegel-Schelling und die romantische Lebenskunst (München: Siedler, 2008).

Om än den brister i överblick, är den en bok full av berättarlust och livfulla detaljer.

Sven-Eric Liedman

 

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).