Yasmina Reza – L’aube le soir ou la nuit

Rheza_imgAv JOHAN DAHLBÄCK
Han har svårt att sitta still, Nicolas Sarkozy. Fötterna är ständigt i rörelse på mannen som ska bryta med den ”immobilism” som många menar har präglat fransk politik ända sedan Mitterrands andra presidentperiod.

Yasmina Reza fick följa Sarkozy under valkampanjen och berättar om stort och smått, om resor och möten med ledande politiker, om presidentkandidatens dåliga engelska, hans arbete med talskrivaren, hans smak för fina cigarrer och glittrande Rolexklockor.

Det är ett porträtt av ett politiskt djur, men avsikten är inte att studera maktens mysterium utan att ”kontemplera en man som vill konkurrera med tidens flykt”. På grund av ämnet blev Rezas bok mycket uppmärksammad när den kom ut, men dess värde kommer att vara, för Rezas sobra prosa är inget man omedelbart glömmer.

Det är en felsyn att betrakta Reza som ”inbäddad reporter”. Hon är författare, inte journalist, och det som sker är att presidentkandidaten bäddas in i litteraturen: Sarkozy blir en undanglidande men fascinerande romangestalt.
© Johan Dahlbäck

Läs om boken bl.a. i New York Times den 24 augusti 2007

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).