Av ÅKE MALM
Idag kan vi börja med en enkel etymologisk utredning av ett av den moderna italienskans just nu mest använda ord. Ordet är – ”velina”.
Dagar och nätter används detta ord. Och personen som alla tänker på i sammanhanget är Noemi Letizia. Den mycket unga dam vars relation till Silvio Berlusconi alla grävande journalister i detta land nu försöker utreda.
Nu till etymologin. ”Una velina” var på fascismens tid en daglig order till alla tidningar om hur de skulle behandla vissa nyheter. De utfärdades av Ministeriet för folkkultur (Ministero della Cultura Popolare, förkortat MinCulpop). Ett exempel hämtat från italienska Wikipedia:
– Alla myndigheter vet att det är absolut förbjudet att fotografera dödsstraffens verkställande. Det vilar därför ett moraliskt ansvar på den som på grund av svaghet, oduglighet och oförstånd om vad plikten bjuder, inte respekterar denna viktiga order, utan begår ett allvarligt brott mot Fäderneslandet. (1930).
Det finns en underbar samling sådana velinor som riktades inte bara till tidningarna utan också till den nyfödda radion, som bar namnet Eiar.
Men det var då. Ordet i dess moderna betydelse föddes när Mediasets kanske mest populära program startade 1988. Striscia la notiza (Fritt översatt: Nyhetsremsan) blev snabbt landets mest populära TV-program och gav Berlusconis Canale 5 ett våldsamt lyft bland tittarna. Stilen är vanvördigt satirisk och det uttalade syftet är att ”försöka det omöjliga – att vara mera komiska än Bruno Vespa”. Och då måste man veta att Bruno Vespa är det ständigt mörkklädda nyhetsankaret i Rai1 med påveintervjuer i bildlikt talat knästående position som specialitet.
Klipp från Berlusconis TV-värld; Striscia la notizia med programmets två ”velinor”
I Striscia ingick från början två lätt klädda damer i bilden, den ena mörk, den andra blond. Deras uppgift var att bära fram nyheterna till programledarparet och vifta med lämpliga kroppsdelar framför TV-kamerorna.
Vad som ansågs omöjligt i ett land där feministrörelsen gjort revolution några decennier tidigare, hände trots allt. Tiotusentals näpna 20-åringar drömde om att få bli velina. Varje sommar i över 20 år organiseras nya uttagningar och de som vinner anses ha gjort jackpot. De gamla feministerna såg på i häpen tystnad. Förståndiga äldre husmödrar som en gång stod på barrikaderna, talade om köttmarknad. En generationernas kamp, döttrarna mot mammas gamla fleecetröja och träskor. För en plats i Striscia la notiza anses vara en jätteknuff mot penningstinna karriärer som modell eller drömmen – att få en roll i en TV-serie.
Grannkanalens nyhetsprogram TV4, som också tillhör Mediaset, leds av Emilio Fede, som blivit legendarisk för att han älskar Silvio Berlusconi över allt på jorden och för att han lyckas göra satir av allt som har med vänstern att göra bara genom sin mimik när han läser upp ett nyhetstelegram.
TV4 avslutar sina nyhetssändningar med väder, ”meteo” på modern italienska. Dessa torra uppgifter får en sinnlig innebörd när de delges tittarna av en vacker ung dam som även hon framhäver alla sina fysiska förutsättningar. Detta nya framsteg i kvinnosaken döptes till naturligtvis ”meteorina”.
Det var en ”meteorina” Noemi drömde om att bli och därför tog kontakt med Mediaset, har hon förklarat. Men är detta hela sanningen? Den grävande journalistiken sätter både Noemis och Silvios uppgifter under luppen – och kan man säga – ifrågasätter allt. Hur kunde det komma sig t ex att både Noemi själv och hennes mamma var inbjudna till en så privat tillställning som fotbollslaget Milans julfest förra året?
Och dessutom placerade vid honnörsbordet. Innebär inte detta att det finns en alldeles särskild relation mellan Silvio och familjen Letizia? Eller i varje fall valda delar av denna. Den legendariska veckotidningen l’Espresso har flera uppslag i ämnet med huvudrubriken ”Il Grande Bugiardo – Den stora lögnaren”. Och så räknar man upp alla punkter i denna historia som visat sig vara hel- eller halvlögner vid närmare granskning.
– Jag lärde känna Letizia när han var Bettino Craxis chaufför, påstod Berlusconi. Lögn, förklarade Craxis son Bobo och tillade: – Pappas chaufför var en helt annan person och förresten är han död sedan många år.
La Repubblica har sammanställt 10 frågor som man vill ha svar på och som publiceras varje dag i tidningen. Berlusconi har efter den fällande domen mot den engelske advokaten David Mills, lovat att förklara sig i parlamentet – men bara ”när jag får tid”.
Mystiken tätnar i dessa dagar. Samtidigt framträder Berlusconi vid Confindustrias årsmöte, ett av den italienska kapitalismens högtidliga tillfällen. Den nuvarande ordföranden i institutionen är Emma Marcegaglia, själv företagare förstås i familjeföretaget som opererar i stålbranschen. Confindustrias första kvinnliga ordförande.
Berlusconis – komplimang..
Efter hennes redogörelse skulle regeringschefen komma med sin analys av krisläget i ekonomin. Berlusconi började med en hänsyftning till modeordet framför alla andra.
– Igår fick jag besök av er ordförande. En vaktmästare kom in i mitt arbetsrum. ”Det finns en velina här”. Och där stod hon, i högsta form, elegant och sprittande energi därför att hon var på väg till en middag. Det verkade som om hon flög fram över mattorna i Palazzo Chigi.
Smattrande applåder från den övervägande manliga publiken. Emma Marcegaglia själv kommenterade senare:
– Skulle jag vara en velina? Jag föredrar nog att bli betraktad som en seriös person.
Åke Malm