Umberto Santini – La Mafia come soggetto politico

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av PERNILLA STÅHL

I de italienska nyheterna beskrivs den sk ”överenskommelsen” mellan maffia och stat som ett undantag, men faktum är att relationen mellan maffian och samhällets institutioner varit permanent. Hittills har det i Italien, något tillspetsat, inte funnits en stat utan maffia och inte en maffia utan en stat. Det skriver Umberto Santini i en kort, men tät och mycket läsvärd essäsamling, La Mafia come soggetto politico.

Santini grundade och är nu direktör för Centro Impastato di Palermo, ett institut som bedriver forskning kring maffian och annan organiserad kriminalitet. Han har sedan slutet av 1980-talet skrivit ett flertal essäer och böcker där han försökt analysera maffians komplexa roll i det italienska samhället, och vad som kan göras för att minska maffians inflytande.

Den italienska maffian gör på flera sätt anspråk på sådant som förknippas med en suverän stat: kontroll över ett territorium – södra Italien – och monopol på våldsanvändning där. Maffian agerar också som aktör på den globala marknaden, och har åtnjutit stora fördelar av globaliseringen. På svenska finns för övrigt Francesco Forgiones Maffia på export, en bok som initierat redogör för hur maffian utnyttjar globaliseringen och investerar kriminella pengar i vita verksamheter. Handel med människor, droger och piratkopior genererar pengar som tvättas i fullt lagliga restauranger, hotell och industriprojekt.

Men det är fel att enbart se maffian som en organisation som infiltrerar ekonomin och politiken, menar Santini. Maffian och, framförallt politiken, kan inte ses som två olika enheter: de två enheterna lever i symbios med varandra. Maffian måste analyseras som un soggetto politico, ett politiskt subjekt. Det är först då vi kan förstå maffian, vilket är nödvändigt för att kunna bekämpa den.

Till skillnad från vanlig kriminell verksamhet, skriver Santini, bryter inte maffian mot lagen: maffian förnekar rättsväsendet och erkänner inte statens monopol på våldsanvändning. Maffian är alltså utanför och mot staten. När det gäller maffians väldokumenterade användning av offentliga medel och dess aktiva medverkan i det offentliga livet är maffian inuti och med staten. I essän La produzione mafiosa della politica e la produzione politica della mafia, skriver Santini utifrån några konkreta historiska fall om hur maffian påverkar politiska beslut, och om hur konvergerande intressen får politiker att stödja maffians verksamhet.

Santinis analys och historiska tillbakablickar ger läsaren en initierad bild av maffians inflytande i italienska politiska och ekonomiska institutioner. En utmaning för Matteo Renzis nya regering som säger sig vilja genomföra förändringar på djupet.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).