Simone Veil – Une vie

Köp boken här
Av LARS LINDVALL
Sexton år gammal deporterades hon med sin mor och en syster till Auschwitz-Birkenau. Den älskade modern dog av sina umbäranden men Simone och systern Milou överlevde och kunde återvända till Frankrike. En tredje syster, Denise, som hade anslutit sig till franska motståndsrörelsen, tillfångatogs, deporterades men överlevde. Fadern och en bror sändes till Litauen där de försvann utan att lämna något spår efter sig.

Simone Jacob, gift Veil, har nu, åttio år gammal, skrivit sin självbiografi där hon berättar om sin bakgrund, Europas mörka 1900-tal och sin långa och remarkabla karriär i fransk och europeisk politik.

Det är lätt att få stor respekt för Simone Veil. Och hennes bok borde kunna finna många läsare även bland dem som vill, men inte alltid kan, känna entusiasm för det europeiska projektet.

Simone Veil är orädd, tydlig och klar i sina ställningstaganden beträffande politiska aktörer och politiska frågor. I boken återges som appendix också några av hennes stora tal. De ger prov på lysande retorik – en politisk prosa som en gång har lyft hennes åhörare och som nu lyfter hennes läsare.
© Lars Lindvall

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).