Rom 30 mars – Fortapàsc, ny storfilm om Neapels Camorra

Biokväll och söndagsfullt på biografcentrum Eden på Viale Cola di Rienzo. Bland fyra filmer valde vi Fortapàsc, Marco Risis nya film.

I filmen är vi åter tillbaka till camorrans neapelområde och även den här gången handlar filmen om verkliga händelser. I centrum står den unge journalistaspiranten Giancarlo Siani som kämpar för en fast plats på lokaltidningen Il Mattino. Han börjar i camorrakontrollerade Torre Annunziata, några mil söder om Neapel. Ett område som Siani kom att jämföra med John Wayne-filmen Fort Apache – en ensam bastion som ständigt hotas av fientliga bossar.

Siani nöjde sig inte som så många andra med att bara rapportera om stora och små händelser i stan som är en av Europas mest folktäta. Han börjar gå bakom rubrikerna för att bli en riktig grävande reporter. Han chockerar myndigheter och bossar med att ställa de obekväma frågorna: hur bestämdes egentligen entreprenaderna, vilka gynnades och på vilka grunder.

Giancarlo Siani mördades 23 september 1985 av två utsända killers med tio skott medan han parkerade sin lilla mini-jeep på gatan nedanför bostaden i kvarteret Vomero i Neapel.

Det här är en film som biter sig fast i åskådarens sinne. Den handlar inte om några stora händelser men om en lokalkorres normala jobb och ambitioner. Om hans kärlek till den vackra Daniela som inte har så lätt att acceptera att hennes Giancarlo sällan respekterar uppgjorda mötesplatser och tider. Men tempot skruvas upp, avslöjandena handlar varje gång om allt mäktigare politiker och camorrabossar. Samtidigt kommer varningssignalerna om att hans eget liv är i fara.

Av detta har Marco Risi gjort en riktigt stor film. Här finns sublima ögonblick som när en av bossarna grips av karabinjärerna under en slösande familjefest i samband med en älskad sons första nattvard. Eller attentatet mot en fiendeklan med en våldsam skottlossning i de smala gränderna. Den scenen byggs effektivt upp med start från en liten näpen åttaåring som ensam lämnar hemmet och börjar gå över gatan. En sekvens som påminner om den berömda barnvagnen i Potemkin.

Marco Risi är son till Dino Risi, en av de främsta företrädarna för det som kom att kallas ”Commedia all’italiana” med filmer som Il Sorpasso eller Marcia su Roma med en vital och sprudlande Vittorio Gassman. Dino Risi dog förra sommaren och sonen Marco tillägnar honom Fortapàsc. Ett löfte om att traditionerna från neorealism och socialt förankrade komedier skall leva vidare.

Åke Malm

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).