René Girard, André Gounelle, Alain Houziaux – Dieu, une invention?

dieu-invention
Till bokhandeln

Av JAYNE SVENUNGSSON

Under de gångna två seklerna har filosofer, sociologer och psykologer lanserat hypotesen att Gud är en fabrikation av det mänskliga medvetandet. Att hypotesen varken bevisats eller motbevisats och att frågan därför alltjämt ligger öppen vittnar den lilla debattboken Dieu, une invention? om.

Det är lärdomsgiganten – antropologen, filosofen, litteraturvetaren – René Girard som vänder och vrider på frågan tillsammans med två reformerta teologer, André Gounelle och Alain Houziaux. Det råder långt ifrån någon konsensus, och den som tror att det är teologerna som automatisk levererar ett nekande svar blir överraskad. Det är istället Girard som står för ett kategoriskt nej.

En stor del av bokens behållning ligger i den tämligen animerade diskussion som uppstår då Girard beskyller den samtida teologin för skepticism och ”religiös korrekthet” – varmed Gounelle påminner den i teologi selektivt skolade Girard om att teologin alltid gått hand i hand med skepticism. Undvik varje tvivel och du berövar teologin både självkritik och fördjupning.
© Jayne Svenungsson

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).