Pia Tafdrup – Stjerne uden land

Köp boken här (Adlibris)
Köp boken här (Adlibris)

Av JAN HENRIK SWAHN

Pia Tafdrups första roman Hengivelsen fick ett blandat mottagande när den utgavs på svenska.

En recensent och tillika poet gick så långt som att kalla den för ”pigroman”. Kanske gick läsningen för snabbt. Få eller inga kritiker såg komplikationerna på djupet i den berättelsen. Kanske hängde de upp sig för mycket på att den ena huvudpersonen var en elegant Don Juan i förlagsbranschen.

Även i uppföljaren Stjerne uden land kretsar det mest kring en karismatisk man, Andreas, känd fotograf. Rebecca, en ung konstnärinna, får höra att han brustit i gråt vid anblicken av henne i ett flygplan och känner sig därför starkt dragen till honom. De inleder ett passionerat förhållande. Men långsamt inser hon att han försöker göra om henne till en kopia av en annan kvinna som varit hans stora kärlek en gång. Kopia eller original? Gränsen är hårfin.

Berättarrösten tillhör dock en tredje person, journalisten Sophia som känt Andreas i många år och inser vad det är som håller på att hända.

Att gå alltför djupt in på människans förmåga att anpassa sig för att bli sedd kan lätt bli tabu. Pia Tafdrup går djupt in i själen på ett sätt som nog både kan beröra och uppröra. Och säga vad man vill om hennes romaner men de liknar då ingen annans. Kanske håller hon som romanförfattare på att bli Danmarks svar på Carina Rydberg.

 

Fler böcker av Pia Tafdrup finner du här

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).