Om att bränna böcker

Lång yrkeserfarenhet har uppenbarligen inte gett Egyptens kulturminister Farouk Hosni mer insikt. Efter tjugo år i tjänst tillfrågades han om varför de kulturella ansträngningar att medla i Israelkonflikten endast resulterat i att tre (!) israelska böcker fanns representerade i Kairos nationalbibliotek. På denna dumhet reagerade han om möjligt ännu värre, ja direkt kriminellt: ”Ta hit dessa böcker, och om de verkligen finns kommer jag att bränna dem framför ögonen på dig”, svarade han den något skärrade journalisten.

Det påminner alltför starkt om nazisternas bokbål i Tyskland i maj 1933. Där har det nu getts ut böcker om de författarskap som fanns på nazisternas svarta lista. Många av böckerna liksom författarna föll i glömska.

För att inte ge dem som brände och skymfade rätt, har Volker Weidermann nu gett ut Das Buch der verbrannten Bücher (De brända böckernas bok). Det ska påminna oss om att bränna böcker betyder mer än att se papper brinna.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).