Michel Onfray – Les ultras des Lumières

411vh16qsgl_sl210_
Till bokhandeln

Av RUTH LÖTMARKER

Den franske filosofen Michel Onfray är inte bara känd som ateismens företrädare, han är även den som i Frankrike företräder folkbildningstanken. Det Folkuniversitet han startat i Caen är avgiftsfritt och öppet för alla. För att verkligen sätta sin prägel på undervisningen är han dessutom i färd med att skriva om filosofins historia.

Hans senaste verk omfattar 1700-talet och ägnas därför nästan helt åt franska filosofer. Det erbjuder en rätt häpnadsväckande läsning då Onfray kraftigt omvärderar framför allt Voltaire men även andra upplysningsfilosofer som Rousseau och Kant. Däremot lyfter han fram andra namn, som t.ex. den helt okände Jean Meslier men även Helvétius och Holbach, vilka stod för ateism, materialism och hedonism.

Med risk för eget liv vågade de utmana tidens religiösa fanatism och deras idéer hade den sprängkraft som ledde fram till den franska revolutionen.
© Ruth Lötmarker

Läs också Ruth Lötmarkers längre understreckare om boken i SvD den 10 oktober 2007.

I en artikel i UNT den 17 januari 2008 anmäler Staffan Bergsten två till svenska översatta böclker av Onfray, bl.a. del 1 i serien ”Contre-histoire de la philosophie”.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).