Michael Kumpfmüller – Nachricht an alle

kumpfmuller
Till Bokhandeln
Av MARTIN LAGERHOLM

Tyske Michael Kumpfmüller slog år 2000 igenom rejält med sitt debutverk, den episka skälmromanen ”Hampels Fluchten”, som för en handfull år sedan följdes av den såväl ämnes- som formmässigt stramare och svartare ”Durst”.

I sin tredje nu utkomna roman, ”Nachricht an alle”, visar Kumpfmüller prov på ytterligare tematiska uppslag och berättartekniska grepp. Med utgångspunkt i en europeisk inrikesministers mottagande av ett SMS från sin dotter, som meddelar att hon sitter i ett flygplan som håller på att störta efter en explosion, vecklar författaren ut en intrikat historia där privata och offentliga angelägenheter ständigt korsar varandras vägar. Den drabbade ministern har ingen tid att sörja, ty den personliga förlusten skyms omedelbart av inrikespolitiska oroligheter kopplade till globala katastroftillstånd.

Kumpfmüllers roman är en motivmässigt skarpsinnig och språkligt klar studie av vår samtid. Ytterst handlar den om vad som händer med oss när det alienerande tomrummet mellan maktutövarna och de breda folklagren expanderar, och granskar den sköra balansgången mellan individualismens helgd och inskränkningarna i den enskildes frihet till följd av allt stramare säkerhetspolitiska upprustningar.

Martin Lagerholm

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).