Meurtres pour mémoire
Didier Daeninckx

omslag
Klicka på bilden för att komma till bokhandeln
Av JOHANNES HEUMAN
Denna höst är det femtio år sedan Frankrikes koloniala krig i Algeriet (1954-1962) flyttades hem till gatorna i Paris. Våldet kulminerade i ett brutalt polisingripande den 17 oktober 1961 mot en fredlig algerisk demonstration i centrala Paris. Algerier som stöttade frigörelsen i hemlandet slogs hänsynslöst ner av fransk polis, flera kastades i Seine. Ett hundratal algerier miste livet den kvällen och under de kommande dagarna när våldsamma massarresteringar fortsatte. Ändå var händelsen länge både nedtystad och bortglömd. Under tidigt 80-tal började författaren Didier Daeninckx nysta i detta polisvåld och den efterföljande tystnaden. Resultat blev en prisbelönt detektivroman som nu kommer ut på nytt, Meurtres pour mémoire (Futuropolis, 2011), med illustrationer av Jeanne Puchol.

Handlingen drivs framåt av en ung polisinspektörs sökande efter sanningen kring ett brott som har samband med massakern. Genom skilda vittnesberättelser träder det kalla polisvåldet fram tillsammans med några unika interiörer från 1960-talets parisiska förortsliv. Som skönlitteratur betraktat är verket ändå rätt så ordinärt, inte heller fri från klichéer: polisinspektörens kärleksaffär med en av utredningens nyckelpersoner är väl förutsägbar.

Men det vägs upp av hur Daeninckx skickligt sammanfogar två trauman i fransk historia. Oktobermassakern 1961 visar sig nämligen ha beröringspunkter med den franska Vichyregimens förföljelse av judar under andra världskriget. Båda gångerna var polisväsendet anpassligt för en repressiv politik gentemot judar respektive algerier. Båda gångerna sopades spåren på brottsplatserna raskt undan. Men ur myllret av motstridiga fakta och dimridåer synliggör Daeninckx en dyster kontinuitet i fransk nutidshistoria utan att bli moraliserande.

Det gjorde Meurtres pour mémoire kontroversiell när den för första gången gavs ut 1984, i Gallimards ”Série noir”. Författaren avfärdades av vissa som en vänstervriden provokatör med en överdriven syn på polisvåldet mot algerierna.

Med åren har kritiken tystnat och massakern på algerierna intar numera en central roll i det franska historiemedvetandet. Daeninckx roman används till och med i skolundervisning.

Men trots att Daeninckx med flera har satt fokus på detta trauma saknas fortfarande en viktig pusselbit för många algerier. Den politiska ledningen i Frankrike är femtio år efteråt alltjämt ovillig att komma med ett officiellt erkännande av ansvaret för ett hundratal dödade algerier i huvudstaden. Det vore mer än välbehövligt för de bräckliga fransk-algeriska relationerna.

 

– Se ett videoklipp med historikern Jean-Luc Einaudi

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).