Maxim Leo – Haltet Euer Herz bereit. Eine ostdeutsche Familiengeschichte

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln (Adlibris, 87 kr)
Av MARGARETA FLYGT
Romanen inleds med ett sjukhusbesök. Maxim Leos morfar har fått ett slaganfall och blivit språklös. Utan ord kan mannen som levde genom att tala inte svara på barnbarnets frågor. Maxim Leo börjar undersöka sin familjs historia och hittar hela DDRs.

Den judiske morfadern Gerhard flydde med sina föräldrar till Paris, blev så småningom motståndskämpe, spion, journalist och en av grundarna till den ”antifaschistiska staten”. Han trodde verkligen på DDR och tillhörde dess elit.

Maxims farfar däremot var den typiske medlöparen, lite lagom nazist, soldat och sedan lagom anpassad DDR-medborgare.

Maxims egna föräldrar kunde inte komma från mer olika förhållanden och släktens konflikter var samma som landets. Här blandades ideologi och liv.

Maxim Leo visar vilka psykologiska konstellationer, drömmar och trauman som bidrog till DDRs uppgång och fall. Det är ett spännande familjeepos, utan enkla svar. Här blir ett lands historia upparbetad och personifierad på ett intelligent och respektfullt sätt – utan pekpinnar men med ett stort hjärta.

 

– Se en ”trailer” för boken här:

– Hör författaren läsa ett avsnitt ur boken här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).