Martin Pollack – Kaiser von Amerika. Die grosse Flucht aus Galizien

I flera böcker har författaren – årets vinnare av det Europapris som bokmässan i Leipzig delar ut – redan ägnat sig åt denna östliga, fattiga del av den habsburgska dubbelmonarkin, och så bidragit både till judisk historia och att förstöra den kitschigt-idylliska aura som det gamla österrikiska kejsardömet ibland förses med.

bokomslag
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Denna gång handlar det om utvandring: om de hundratusentals oftast mycket fattiga människor av olika folkslag och religioner som kring 1900 utvandrade till Amerika.

Pollack berättar om hur de många gånger av förslagna agenter lurades till ett land där “kejsaren av Amerika” särskilt hälsade “sina” galizier välkomna. Centrum för denna verksamhet är provinsstaden Auschwitz, ett knappt halvsekel senare den ort där en så stor del av Europas judiska befolkning mördades.

Ryktet spreds bland analfabetiska och godtrogna människor att landet Amerika flöt av honung och att där apor skulle utföra arbetet åt dem. Innan utvandrarna var framme i utskeppningshamnarna, oftast Hamburg, hade de skinnats in på bara kroppen.

Många skulle i Amerika uppleva ett större armod än i Galizien, åtskilliga för resten av livet pendla fram och tillbaka mellan de två kontinenterna, ytterst få etablera sig på andra sidan av Atlanten eller återvända hem till Europa som rika människor.

Pollack har med stor åskådlighet och på ett kristalliskt klart språk levererat ännu ett bidrag till vår samtida europeiska, särskilt då judiska historia. Samtidigt visat hur moderna företeelser som människosmuggling, trafficking och tvångsprostitution har en längre tradition än vad vi kanske tror.

 

– Klicka här för att läsa också Steve Sem-Sandbergs essä om Bruno Schulz

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).