Marjana Gaponenko – Wer ist Martha?

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av MARGARETA FLYGT

Vem är Martha? Det får vi aldrig veta, men desto mer om ornitologen emeritus Luka Lewadski – en 96-årig man som fått läkarens cancerbesked. Men han struntar i läkarens ordinerade kemoterapi och reser istället till Wien, tar in på flotta Hotel Imperial, där han en gång bott i samband med en konferens, och lever upp sina pengar.

I hissen träffar han en annan äldre man, Herr Witzturn, och tillsammans tillbringar de Lewadskis sista dagar i hotellbaren. Men döden kommer inte alltid så säkert som vi tror. Pengarna tar långsamt slut och vad gör man då med sitt liv? Ett liv som Lewadski ägnat mer åt fåglar och forskning än åt att dela det med andra människor eller att njuta av livets goda. Hur ofta säger inte äldre att ”det är inte lönar sig längre, det behövs inte” när de föreslås köpa något nytt som ett par skor eller en ny tv. Som om de redan var döda och ville spara åt eftervärlden. Lewadski vill äntligen njuta – och det inger hopp trots det oundvikliga slutet.

I bokens sista del dyker författaren själv upp, som ung dam i hotellbaren och sätter sig på Herr Witzturns plats. Hon berättar för bartendern att hon skriver en roman om en gammal man som återvänder till sin barndoms stad för att dö. Vem finns och vad är verkligt? Cirkeln är sluten.

Marjana Gaponenko växte upp och studerade i Odessa och hon är ytterligare en ung rysk författare som skriver på tyska och som fått stor uppmärksamhet de senaste åren. Detta är hennes andra roman. Den har nyligen tilldelats tilldelats Adelbert-von-Chamisso-priset, ett pris som delas ut av Robert Bosch-stiftelsen till författare som skriver på tyska men ursprungligen har ett annat modersmål och en annan kulturell bakgrund. Utnämningen är lika fin som tanken bakom priset.

Gaponenko överskrider gränser, inte bara de egna geografiska. Hon, en ung hyllad författare, skriver om en döende gammal man – och resultatet är ett varmt, roligt och burleskt porträtt. Gaponenko är modig när hon skriver en roman om hur bra livet kan vara – det är läsare av god litteratur inte bortskämda med.

Wer ist Martha? Är en vacker roman om att bli gammal och vara döende. Gaponenko gestaltar det med ett säreget och vackert bildspråk – och framför allt med mycket humor och med glimten i ögat – helt utan självömkan eller överdrivet patos.

 

– Se en kortare intervju här:

– Marjana Gaponenko läser ur boken här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).