Manning Marable – Malcolm X: A Life of Reinvention

Omslag
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av OLA SIGURDSON
Vem var Malcolm X? Utan tvivel en av samtidens amerikanska ikoner, men vid sidan av den populärkulturella bilden av honom, vem var han, religiöst och politiskt? Den allmänna bilden av Malcolm X har förmodligen formats av den självbiografi som han, tillsammans med Alex Haley, arbetade på under flera år men som först publicerades efter hans död 1965.

Självbiografin – 1992 filmatiserad av Spike Lee – var för Malcolm X en möjlighet att själv få regissera den offentliga bilden av honom själv, medan det låg i Haleys intresse att framställa Malcolm X som en pragmatisk liberal snarare än som revolutionär.

En mer nyanserad, och kanske därför också mer intressant, bild av en man som ständigt återuppfann sig själv, men vars budskap aldrig förlorade sin radikala karaktär, kan man nu finna i Manning Marables mer kritiska biografi Malcolm X: A Life of Reinvention.

Om Martin Luther King Jr var reformisten som alltid såg sig själv som Amerikan, även när hans land förnekade hans rättigheter på grund av färgen på hans hud, var Malcom X revolutionären som först och främst var en svart man som härstammade från Afrika och som endast händelsevis var medborgare i USA. Han var en självlärd intellektuell vars talarstil influerats av en hårdare be-bop än Kings gospelliknande kadenser.

Marable väjer inte för de mer problematiska sidorna av Malcolm X – som hans (misslyckade) närmande till Ku Klux Klan i en ömsesidig om än kontrasterande rasmässig supremati eller som hans återkommande antisemitism.

Samtidigt råder det inget tvivel om hur viktig han varit för svart självkänsla i sitt kompromisslösa utpekande av alla former av rasmässigt förtryck. Mot slutet av sitt liv utvecklades han från en tämligen onyanserad anhängare av Nation of Islam till en mer traditionell – och kosmopolitisk – islam.

Med andra ord har Marable uträttat ett storverk, inte alls genom att rasera en av samtidens ikoner, utan genom att ge en mer sammansatt bild av en man som, mer än de flesta andra, hade anledning att gå just under beteckningen X.

 

– Klicka här för att läsa också Ivo Holmqvists tidigare blogginlägg om Malcolm X

– Se ett av flera klipp med Malcolm X här:

– Se en trailer för Spike Lees film här:

– Se en intervju med Marable här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).