
I SvD den 11 juli 2009 skriver Synnöve Claesson om två nyutkomna tyska böcker, Alice av Judith Herrmann och Mängelexemplar av Sarah Kuttner, som båda väckt stor uppmärksamhet och båda också är exempel på ”en våg av framgångsrika självutlämnande unga författarinnor i Tyskland”.

Judith Hermann född 1970, ”väckte stor uppmärksamhet när hon debuterade med ”Sommerhaus, später” 1998 (på svenska ”Sommarhus, senare”, 2000) /…/ Det talades om den nya generationens sound.” I Alice ligger berättarperspektivet hos en kvinna i yngre medelåldern, men hon finns ”egentligen bara med i marginalen av berättelserna, som ett registrerande öga och ett bultande hjärta. I centrum för varje episod står – ligger – en döende man och dennes närmaste. Männen kan vara yngre eller äldre men när läsaren möter dem finns inte längre några tvivel om vart de är på väg. Alice tar på sig rollen att hjälpa de vakande, finnas hos, avlösa och avlasta – ibland bara hålla sig undan. /…/ Judith Hermann har prisats mycket för sitt språk, för det sorgsna anslaget under den nyktert iakttagande ytan /…/ Grundtonen av hemlöshet och ostillbar längtan efter nya intryck delar hon inte bara med dagens globetrotters utan även med det breda stråk i västerländsk poesi som fötts ur känslan av brist. Såtillvida är Judith Hermann en sann romantiker.”

Sarah Kuttner, 30 år, och medialt en kändis som programledare i radio och TV i Tyskland, debuterade nyss med Mängelexemplar. ”Romandebutens drag av självutlämnande går inte att förbise, även om Kuttner i intervjuer vägrat svara på frågor kring verklighetsbakgrunden. /…/ Boken ”Mängelexemplar” artar sig som en tänkvärd redogörelse för ett fall, i ordets dubbla mening. Berättelsen om eventarrangören Karo som förlorar sitt jobb och hamnar i det svarta hålet ger en belysande skildring av en livskris och dess förlopp. Depressionen framstår som en tuff men nödvändig väg till självkännedom, en väg man varken kan eller skall gå ensam. Att inse detta blir för en som alltid med bravur klarat sig själv i Kuttners bok en del av läkeprocessen. /…/ Sarah Kuttners roman tar upp ett svårt ämne på ett lätt sätt. Jag tycker hon lyckas bra med balansgången. Under den coola jargongen, som är tidens, ligger ett allvar som griper tag. Som hos en sorgsen clown.”
Läs hela Synnöve Claessons artikel Under strecket här
Se en intervju med Sarah Kuttner