Joachim Starbatty – Tatort Euro

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln

Av RICHARD SWARTZ

Ekonomiprofessorn Starbatty är en av eurons mest hårdnackade, högljudda och sakkunniga kritiker, och i denna lättlästa och polemiska bok skåpar han ut de europeiska ansträngningarna att rädda den gemensamma valutan, försök som han menar sker på bekostnad av både demokrati och etablerad rättsuppfattning. Inte så att Starbatty är emot Europa-projektet som sådant (egentligen tvärtom): men det skulle inte ha lagts i händerna på politiker som ofta är okunniga om ekonomi, i en del fall demonstrativt ointresserade. Framför allt den förra tyske förbundskanslern Helmut Kohl får fungera som måltavla.

Starbatty vill krympa euron sund igen, göra sig av med framför allt de länder i Sydeuropa vars enda väg till tillfrisknande vore att återgå till en nationell valuta. Sedan kan de med hjälp av devalveringar försöka återvinna sin ekonomiska hälsa. Nya krediter till dem vore däremot helt bortkastade. De väldiga summor de redan fått som krediter eller i diverse “räddningspaket” kommer aldrig att kunna betalas tillbaka. En fortsatt finansiering av dem skulle bara kunna ske medelst sedelpressen och en krypande inflation som äter upp vad spararna har på sin bankböcker i de rikare eurostaterna (läs: Tyskland). Men det vore just den “transferunion” tyskarna fruktar mer än något annat. Starbatty anser dock att Island med sin radikala, osentimentala krispolitik skulle kunna tjäna som exempel för andra skuldsatta stater.

En del av hans resonemang kan verka mer briljanta än praktiska, men han representerar med sin militanta euroskepsis en växande opinion i dagens Tyskland; uteslutet är inte att han i det kommande valet som kandidat för det nya partiet “Alternative für Deutschland” (AfD) kommer att lägga beslag på en plats i parlamentet.

I ett förord till boken ställer Hans Magnus Enzensberger fyrtio lika kniviga som spirituella frågor till de politiker som försöker rädda euron: också Enzensberger är Europavän som Starbatty, men menar att den nuvarande politiken underkastar européerna ett slags förmynderi som riskerar att helt avskaffa projektet Europa.

 

– Se en kortare intervju med Starbatty om boken här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).