James Ryan – South of the Border

Amazon.com


Av IVO HOLMQVIST

Andra världskrigets Eire var liksom Sverige neutralt, till stor irritation både i Ulster norrut och i Storbritannien österut. Den perioden har irländska författare oftast avstått från att beskriva. Det är därför en begivenhet när James Ryan, lektor vid University College Dublin, förlägger sin fjärde roman till det som brukar kallas ”The Emergency”.

Just klar från lärarhögskolan lämnar den 22-årige Matt Duggan sin överambitiösa mor för en lärartjänst på en folkskola. Han förälskar sig valpaktigt och ohjälpligt i den några år yngre men mindre lantliga Madeleine, exotiskt engelsk, vars båda lätt bisarra ogifta fastrar vakar som hökar över henne. Affären slutar olyckligt när han svartsjukt tjallar till polisen om en undangömd tysk pilot som störtat med sin Messerschmitt. Matt logerar hos en klassmedveten änka vars dotter han gifter sig med i slutkapitlets epilog, år 1970. Men nu är det 1942, han umgås med prästen Father Finn som kreerar Hamlet i det lokala amatörspektaklet, han övertalas att spela tennis, en okänd sport för honom, och översätter nazisternas gäliska radiopropaganda för IRA-män som hoppas på en tysk invasion. På avstånd följer han kriget bortom den gröna ön som blir verkligt för honom först när det är över och han konfronteras med journalfilmernas ohyggliga bilder från koncentrationslägren.

Det är en underhållande småstadsberättelse om kärlek och svek, full av dofter och precist insatta detaljer. På köpet lär man sig en hel del om Irlands nära förflutna.

Ivo Holmqvist ©

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).