Ist das Kafka? 99 Fundstücke
Reiner Stach

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av RICHARD SWARTZ
Reiner Stach är en av de främsta Kafka-forskarna ur den yngre tyska generationen, redan välbekant genom en voluminös och ytterst detaljerad biografi som kanske imponerar mer genom utgrävda fakta än nya och originella analyser.

Den här blygsamma, men synnerligen läsvärda samlingen av mer eller mindre obekanta Kafka-texter, kan väl betraktas som passbitar som blivit kvar på Stachs skrivbord utan att få plats i den stora biografin, men alltför viktiga för att hamna i papperskorgen.

Med lätt handlag har Stach ställt samman en bok som inte minst ger just en bild av Kafka i hans samtid, i Prag och i vardag, men också på resa: vi får en bild av Kafka som både “vanligare” och kanske också mindre dyster än som vi blivit vana att uppfatta honom; här möter vi en diktare som ägnar sig åt vad folk i allmänhet ägnar sig åt, som går på bio, på föreläsning eller slarvar bort reskassan tillsammans med vännen Max Brod. Vi får även vara med om hur Kafka fuskar i skolan.

Och även om det rör sig om bagateller bär varje litterärt bidrag från Kafka själv vittnesmål om hans oefterhärmliga, pregnanta stil – så som vi redan känner den från hans berättelser eller ofullbordade romaner. En underhållande Kafka-bok så att säga för nattygsbordet innan man släcker ljuset för natten.

 

– Klicka här för att läsa också Sven-Eric Liedman om Kumpfmullers roman om Kafka och Dora Diamant, Die Herrlichkeit des Lebens
 

– Se en video där också Stach medverkar:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).