Horacio Castellanos Moya – Insensatez

william_blakes_cain_and_abel
William Blake – ”Cain and Abel”

Av ULF ERIKSSON

Huvudpersonen i Horacio Castellanos Moyas roman Insensatez (Dårskap) kommer till ett land som kan vara El Salvador för att slutredigera ett omfattande dokument med vittnesbörd om militärens illgärningar mot indianbefolkningen.

Dokumentets innehåll av lidande skakar honom djupt. Han söker distraktion i utsvävningar men kan inte tränga undan känslan av att vara bespejad och hotad av personer som inte vill se rapporten publicerad.

Samtidigt drar dokumentets rika språkliga värld in honom i ett tillstånd av fascination och kunskap om ondskan som skrämmer honom än mer. I en förtätat expressiv stil gestaltar Castellanos Moya den tunga utmaning vittneslitteraturen ställer författare och läsare inför.

Kan man leva sig in i andras helvetesvandringar? Kan man underlåta att försöka, om de som varit i helvetet inte längre äger någon röst? Den ordkonstnärliga energin hos Insensatez är i sig ett försök till svar.

 

Ett ögonblick…

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).