Franska litterära rum

Av LENA KÅRELAND

Så här i slutet av året två tips på helgläsning på franska.

Den franske hostorieprofessorn Michelle Perrot gör en originell historisk exposé i Histoire de chambres och den franska litterära institutionen Revue des deux Mondes firar hundra år med ett jubileumsnummer.


Köp den här (Amazon 20,90 €)
Köp den här (Amazon 20,90 €)

1. Michelle Perrot – Histoire de chambres

En i hög grad originell historisk exposé kan vi ta del av i historieprofessorn Michelle Perrots fängslande bok Histoire de chambres.

Perrot låter oss genom århundradenas lopp följa de olika vägar som leder till sovrummet, en plats för vila, sömn, födelse, kärlek, meditation, läsning, sjukdom och död.

Skildringen utvecklas till en intressant socialhistorisk studie, där olika samhällsklasser, från kungar till arbetare, passerar revy.

Även litteraturen och författarna får bidra med exempel på sovrummets spännande historia.

 

Se ett samtal mellan Michelle Perrot och Alain Corbin

Köp den här (Amazon 12,34 €)
Köp den här (Amazon 12,34 €)

2. Revue des deux Mondes, octobre-novembre 2009

I detta jubileumsnummer firas hundraårsminnet av Revue des deux Mondes, en litterär institution i Frankrike.

År 1829 grundades denna tidskrift, som spelat en så viktig roll i den franska kritik- och litteraturhistorien och som alltjämt ges ut. Från att i början ha fört en tynande tillvaro med 350 prenumeranter växte den och hade 1880 runt 25 000 läsare.

Här skrev George Sand, Balzac, Stendhal och andra stora 1800-talsförfattare. Här fick en del författare sitt genombrott, medan andra brutalt skrevs ned.

I jubileumsnumret görs nedslag i tidskriftens rika historia.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).