Ferdinand von Schirach – Schuld

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av EVA MATTSSON
Ferdinand von Schirach är en brottmålsadvokat och bestsellerförfattare som i den här boken valt att berätta om ett antal fall som han stött på under sin karriär. Naturligtvis har han blandat bort korten, ändrat enskildheter i vissa karaktärer och stuvat om sitt stoff så att han inte utelämnar de klienter han talar om. Resultatet är likväl ohyggligt och man känner på den lakoniska och precisa stilen att han eftersträvat största möjliga sanning.

Här finns den 17-åriga studentskan som serverar öl medan en blåsorkester i Sydtyskland håller konsert. Då musiken tystnat hittar man flickan halvt ihjälslagen och med stympat underliv. Gruppvåldtäkten blir en av advokat von Schirachs första mål som ung och nyutbildad jurist. Hans uppdrag är att tillsammans med ett par kollegor få våldtäktsmännen i blåsorkestern fria. Detta i en tid då DNA-tekniken var mindre utvecklad och använd. Han lyckas med det men tappar samtidigt aktning och självrespekt, noterar sin snygga nyköpta kostym och mår illa över den karriär han just inlett.

En annan ohygglig fallbeskrivning gäller en ung man som på fritiden utbildat sig själv till torterare och mördare genom att träna på djur. Med knivar, benknäckare, borr och annan kirurgisk utrustning lär han sig att döda långsamt och metodiskt. Allt i väntan på att få fatt på en flicka som avvisat honom och där praktisera kirurgin fullt ut. Något som lyckligtvis inte blir av eftersom ynglingen ifråga blir påkörd av en bil (von Schirach försvarar bilföraren!)

En annan story beskriver en sadistisk hustrumisshandlare som i nio år knäcker revben, mjälte, näsben, fingrar, njurar mm på sin fru som först går till attack själv sen mannen deklarerat att han nu ska gå över till dottern som snart är i puberteten. Hustrun slår ihjäl mannen då han sover vilket gör att försvaret har svårt att tala om ”nödvärn”. Men i det här fallet blir den mordåtalade hustrun frikänd efter långa behandlingar och terapi på sjukhus. Såväl åklagare som advokat ser helt enkelt till att vrida paragraferna moraliskt rätt.

Schuld” är sociologiskt intressant, rör sig i olika miljöer och visar ett brett spektrum av perversioner, sexuella avarter och olyckor. Författaren är inget råskinn, han bemödar sig om inlevelse och noggrannhet vem han än har framför sig. Inte bara uppenbart skyldiga tar han sig an utan också fattiga och nedgångna krakar som hamnat snett och ibland falskeligen anklagats för brott de inte alls har begått. Miljöer och enskildheter är lapidariskt men samtidigt skickligt fångade.

Ferdinand von Schirach bär på ett tungt arv. Hans farfar Baldur von Schirach var synnerligen aktiv i Hitlerjugend och dessutom Gauleiter i Wien under andra världskriget, han dömdes i Nürnbergrättegången till ett mycket långt fängelsestraff. Knappast nån slump att den 46-årige advokaten och sonsonen valt grov brottslighet som sin specialitet

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).