Dansk teaters grand dame
Lea Korsgaard – Ghita

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av ANN-SOFIE DAHL

I Damark är hon en institution, lika självklar och central för landet som Tivoli och Strøget, och närapå i nivå med väninnan på Amalienborg, Dronning Margrethe, som hon dessutom har arbetat med i flera teater- och filmuppsättningar.

Ghita Nørby är dansk teaters stora primadonna och grand dame; och ett bekant ansikte också i Sverige efter en mängd tv-serier och filmer. I Den goda viljan till exempel såg vi henne som Ingemar Bergmans mor Karin; där fick familjehistorien skrivas om lite lätt för att förklara den danska accenten. Om bara någon vecka spelar hon återigen Bergmans mor, men nu i en heldansk uppsättning av Fanny og AlexanderKöpenhamns nya teaterhus, Skuespilhuset. Med den byggnaden kan Ghita inte riktigt förlika sig; den nya teatern med stora fönster ut mot vattnet och Operan har inte samma själ, menar hon, som den gamla scenen på Det Kongelige vid Kongens Nytorv där hon inledde sin karriär bara 17 år gammal.

Men det är inte bara den äldre, Bergmanfrälsta kultureliten som älskar Ghita – yngre generationer har sett henne i tv-serier som Ørnen, och som viljestark mor till den kvinnliga kriminalkommissarien i Mordkommissionen – eller Rejseholdet, som serien heter i Danmark. Och så givetvis i Matador, dansk tv:s stora klassiker som just nu går i repris för 6:e gången på bästa sändningstid på lördagskvällarna i DR1. För generationer av danskar, och oavsett ålder, kommer Ghita Nørby för alltid att vara den jordnära och trygga – men med tiden rätt olyckliga – Ingeborg, hustru till Matadors selfmade man, Mads Skjern.

Med tanke på detta, och danskarna stora fabläss för biografier, är det därför lite märkligt att det först nu har utkommit en biografi om henne. Å andra sidan var Lea Korsgaards ”Ghita” (Gyldendal, 2011) värd att vänta på; en trivsam och läsvärd blandning av traditionell biografi och den speciella danska genren intervjubok.

Lea Korsgaard tecknar ”Ghitas” liv från uppväxten i Nyhavn, på två minuters promenad från den kommande arbetsplatsen, och fram till nutid, med de första avslöjandena om bröstcancern och skilsmässan från maken Svenn Skipper.

”Ghita” har gått igenom många äktenskap och förhållanden, men det med Skipper var det längsta. Vid 76 års ålder bröt Ghita Nørby återigen upp, lämnade huset och rosorna i Holte, och arbetar i precis lika högt tempo som någonsin. Det är inte vem som helst som gör det, eller klarar det – men så är Ghita inte heller vem som helst. Fråga bara danskarna.

 

– Se ett vieoklipp om boken här:

– Se en video från det Kongeliges uppsättning av Fanny og Alexander här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).