B. Akunin – oslagbar rysk deckare

B. Akunin - Портрет автора
Av BARBARA CZARNIAWSKA

På 1990-talet berättade en av mina italienska vänner om en ny deckarförfattare översatt från ryska till italienska: B. Akunin. Jag läste en av hans böcker och kollade sedan omedelbart om böckerna fanns på andra språk. Alla fanns de också på polska, småningom på engelska och numera är minst fem av hans böcker översatta till svenska (Vinterdrottningen, 2002; Turkisk gambit, 2003; Leviathan, 2003; Akilles död, 2004 och Särskilda uppdrag, 2005).

Mycket är speciellt när det gäller B. Akunin. Han har till exempel lagt ut alla sina böcker på ryska på sin hemsida; de finns där alla tillgängliga att läsa gratis för alla (som läser ryska). Han heter heller inte B. Akunin, utan Grigorij Sjalvovitj Tjchartisjvili och är litteraturprofessor.

Självklart blir man med ett sådant namn inte en känd författare till framgångsrika deckare, så en pseudonym behövdes, B. Akunin.

Eftersom unga människor inte längre vet vem Bakunin var, började folk fråga honom, vad B. i hans pseudonym egentligen stod för. ”Boris”, bestämde sig Tjchartisjvili. Och ”akunin” skall, enligt honom, på japanska stå för en mycket speciell typ av skurk (något som förklaras först i hans Diamantgalavagn från 2003).

Men viktigast är förstås, att hans böcker söker sin like. De kan ses som deckarpastischer, men erbjuder samtidigt en närmast otroligt rik information om den ryska historien och den ryska litteraturen.

Han har hittills givit ut tre serier böcker, men har nu börjat experimentera med nya former och nya stilar. Den mest kända av hans serier är nog den om Erast Fandorin, en serie böcker som utspelar sig på 1800-talet och början på 1900-talet, just innan revolutionen. Erast Fandorin, statstjänsteman vid polisen i Moskva, har som ung tjänat som vicekonsul i Japan och där lärt sig mycket – inte bara språket utan också många andra användbara färdigheter. Också i USA har Fandorin hjälpt till att lösa vissa gåtor.

Den andra serien har en helt annan slags huvudperson, en nunna, Pelagia. Hon är dock beredd att förvandla sig till också till fashionabel dam om något detektivt arbete så skulle fordra.

Den tredje serien handlar om en senare släkting till Fandorin, Nicholas Fandorin. Denne är engelsman, men hamnar i Moskva i nutid.

Jag kan förstås ha fel, men min bestämda mening är att endast Agatha Christie kan jämföras med Boris Akunin… Efter att ha slukat alla hans böcker, lyssnar jag nu på dem på min iPhone. – Oslagbara!

 

– Klicka här för böcker av B Akunin

– Se ett videoklipp från en filmatisering av Turkisk gambit, här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).