Antonio Ungar – Tres ataúdes blancos

Klicka på bilden för att komma till bokhandeln
Av ULF ERIKSSON
När man bland 150 nominerade vid litteraturfesten i Bogotá år 2007 röstade fram de 39 främsta latinamerikanska författarna yngre än 39 år fanns colombianen Antonio Ungar med.

Denne registerbrede, rikt fabulerande men samtidigt strängt realistiske författare skulle dock med sin satiriska blick säkert kunna skriva en mördande skildring av en sådan omröstning.

Under alla omständigheter bekräftar han sin betydelse med den absurda pseudothrillern Tres ataúdes blancos (Tre vita likkistor). Romanen utspelar sig i den fiktiva republiken Miranda där en ung man som liknar en mördad presidentkandidat får spela dennes roll som mirakulöst återuppstånden.

Ungar har en förhäxande förmåga att skriva fram känslor som saknar namn, och den spännande intrigen har gott om plats för scener präglade av den form av sanning som är ambivalensen: det mesta som sker är samtidigt gripande, komiskt, kusligt och sorgligt.

 

– Klicka här för fler titlar av Antonio Ungar på spanska och klicka här för en översättning till franska

– Klicka hör för att läsa Ulf Erikssons understreckare i SvD den 13 augusti 2011 om Ungar, ”Verkligheten i litterärt laboratorium”

– Se en intervju med Ungar här (textad på franska):

– Ännu en intervju i samband med att boken fick Premio Herralde 2010

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon. Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag bekräftar att jag vill prenumerera på Dixikons nyhetsbrev.
Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).