Annie Ernaux – Les années

200x295annie_ernaux_annees_dixikon_kopa_franska_bocker
189 kr - Beställ den här

Av LENA KÅRELAND
Med Les Années har Annie Ernaux nått nya skaror av läsare. Boken har redan getts ut i sex upplagor och tryckts i 115 000 exemplar.

Författarinnan till de tidigare uppmärksammade romanerna ”La place” och ”Passion simple” skildrar i denna nya självbiografiskt inriktade roman sitt eget liv från tiden efter andra världskrigets slut fram till nutid. Utifrån dagboksanteckningar och fotografier av henne själv från olika tider rekonstruerar hon sitt liv i ett försök att fånga den tid som flytt.

Hennes metod är dock en annan än Marcel Prousts. För att förstå vad våra minnen betyder och hur de formas ser sig Ernaux både som subjekt och objekt. Hon skriver på en gång både personligt och allmängiltigt, växlar mellan första och tredje person och blandar det individuella med det kollektiva.

Romanen ger också en bild av hur världen förändrats politiskt, kulturellt och socialt sedan krigslutet 1945. Olika tidsmarkörer, t.ex. sånger, filmer och böcker samt nya föremål och företeelser som tv, mobiltelefon, internet och stormarknader lyfts fram och ger atmosfär och perspektiv.
© Lena Kåreland

”Avec Les Années, Annie Ernaux signe son plus beau livre en faisant défiler ensemble sa vie et six décennies d’histoire de France.” skrev Le Figaro. Klicka här för att läsa hela recensionen.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).