Andreï Makine – Le livre des brèves amours éternelles

Omslag
Klicka på bilden för att komma till bokhandeln
Av MARIANNE JEFFMAR
Den i Sibirien födde Makine har skrivit en roman utifrån olika episoder i ett liv, troligen hans eget. De knyts ihop via några av romanfigurerna. En episod handlar om Dmitri Ress, som vid 22 års ålder sätter upp en affisch med texten ”Leve den stora vildsvinsjakten!” Det händer under Lenins regim och alla förstår vilka vildsvinen är. Ress interneras.

I ett hem för föräldralösa barn i Sibirien möter romanjaget sin första kärlek, ”Lilla Rödluvan”. Andra förälskelser följer. De blir med nödvändighet kortvariga men stannar i hans minne. Lilla Rödluvan dyker upp igen, när romanen närmar sig sitt slut, liksom Ross, som visar sig ha varit ett offer för sin kärlek till flickan, vars idé affischen var.

Kärleken är subversiv, menar Makine. I ett ironiskt avsnitt framställer han hotellrum som farliga platser. De ungdomar som tar sin tillflykt dit, struntar i de beslut som fattats av partikongressen.

Men det finns en öppning. Några ungdomar går på bio för att få vänslas en stund i mörkret. Den franska film de ser innehåller en scen, där portieren utan vidare ger ett ungt par en rumsnyckel.

Är detta möjligt? undrar de ryska biobesökarna. Portieren frågade ju inte efter deras papper! Skådespelaren Patrick Dewaere bidrog mer effektivt till Berlinmurens fall än alla dissidenter, kommenterar författaren.

Makines nya roman är trots skildringarna av umbäranden och sorger poetisk och full av hopp.

 

– Klicka här för att se fler böcker av Makine

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).