Régis Descott – Caïn et Adèle

Amazon.fr


Av MARIANNE JEFFMAR

Det är sällan jag som förhärdad författare och läsare av kriminalromaner sitter på helspänn inför vad som kan komma att avslöjas på bokens sista sidor. Det var vad som hände här.

Caïn et Adèle är något i dag så sällsynt som en intelligent deckare. Läsaren möter en författare som kan konsten att använda symboler och mytologi på ett fruktbart sätt, som låter psykoanalytiska begrepp bilda resonansbotten i psykiatern Suzanne Lohmanns analys av en mordgåta och som gör detta på ett njutbart språk. Lohmanns arbete försvåras av att hon blir passionerat förälskad i enäggstvillingen Abel, ett lyckat berättargrepp.

Fransmannen Descotts lek med identiteter, där de gammaltestamentliga myterna om Kain och Abel och om Jakob och Esau bildar en effektfull bakgrund, är fyndig. Läsaren bör inte heller missa blinkningen till Fritz Langs film Doktor Mabuses testamente med dess kommissarie Lohmann. © Marianne Jeffmar

2 kommentarer

  1. Kent says:

    Vilka franska kriminalförfattare är bäst just nu? Personligen skulle jag vilja se Pierre Lemaitre, Dominique Manotti och Antonin Varenne på svenska och kanske Marin Ledun. I höst kommer i alla fall en ny Vargas på svenska.

  2. Marianne Jeffmar says:

    Tack för ditt inlägg, Kent!
    Och så påpassligt av dig att nämna Vargas! Hon är storartad.
    Jag har sedan ganska lång tid en längre artikel om hennes romaner liggande på Dixikons redaktion, men vet inte när den kommer att publiceras. Hoppas att det blir lagom inför publiceringen av den nya romanen på svenska, den som på franska heter ”L´armée furieuse”.

Kommentera: