Alissa Walser – Am Anfang war die Nacht Musik

Klicka på omslaget för att köpa boken (Bokus 196 kr)
AV MARGARETA FLYGT

Alissa Walser berättar i sin strålande romandebut om magnetisören Franz Anton Mesmer (1734-1815).

Det är inte första gången Mesmers liv har varit stoff för en roman, både PO Enqvist och Stefan Zweig har fascinerats av denne man som verkade mellan vetenskap och ockultism.

Walser berättar om hur Mesmer tar emot en blind flicka, pianisten Maria Theresia Paradis, för att ge henne tillbaka synen.

Patienten och Mesmer möts i sin kärlek till musiken och snart visar flickan de första tecknen på bättring. Visserligen ser flickan i korta stunder, men hennes pianospel försämras. Med tiden förlorar hon synen igen, och blir åter den mytiska, blinda konsertpianisten.

Detta spektakulära fall kom att bli slutet för Mesmers karriär. Det handlar om en människa som inte slutar tro på sina idéer och som måste leva med misslyckandet och om en annan som behöver sin blindhet som skydd.

Det är en varsam skildring om att verkliga möten mellan människor kan hela mer än all världens medicin.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).