100 författare avslöjar sina livs viktigaste böcker

En av broschyrerna jag fick med mig hem från bokmässan har teve- och kulturtidningen Télérama sammanställt. Broschyren var för övrigt en av de första jag råkade få i min hand, och den visade sig också bli flitigt kommenterad av samtalsledare och författare under mässans olika diskussioner. Den är också en av de få broschyrer jag kommer att spara, för listorna som presenteras här är faktiskt något man kan få anledning att återkomma till.  Hundra franskspråkiga författare har fått lista sina tio viktigaste litterära verk och jag konstaterar – som vanligt när det gäller den här sortens listor – att jag trots mitt stora och långvariga litteraturintresse har en hel drös spännande böcker kvar att upptäcka.

Ändå återfinns här givetvis många av vår världs mest kända författarnamn: Cervantes, Shakespeare, Laclos, Stendhal, Dostojevskij, Dickens, Flaubert, Zola, Proust, Woolf, Kafka, Faulkner, Céline, Sartre, Camus, Duras… Många fransmän, många klassiker, övervägande män. Bara en svensk bok finns med bland listorna: Lagerlöfs Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Och de manliga författarnamnen står alltså i majoritet, något som väl för de flesta är föga oväntat, men likväl värt att belysas. Detta bör vi fundera på. Detta motiverar mig delvis i mitt pågående avhandlingsarbete där jag lyfter fram både manliga och kvinnliga författarskap. Och det ger mig lust att vidga mina vyer och ta del av de mer udda namn som lyfts fram.

Särskilt intressant tycker jag det blir att titta på mina egna författarfavoriters listor. Finns där kanske något nytt att upptäcka? Naturligtvis. De litterära upptäckterna tar aldrig slut, och det tröstar mig, för vad vore livet utan en blandning av gammalt och nytt, eller intryck från olika tider?

Fastän jag läst fransk litteratur så gott som hela mitt litteraturliv påminner listorna mig om att det fortfarande finns några franska författarskap som jag bör titta närmare på. Samtidigt tycker jag att listorna saknar så många namn och titlar, och jag funderar på hur författarna gjort sina val. Jag undrar om alla val verkligen är innerliga eller om de stundvis sker slentrianmässigt?! Jag börjar också fundera på vilka tio verk jag själv skulle välja, och faktum är att jag direkt är säker på sisådär fem verk, men har svårt då jag ska bestämma mig för ytterligare fem. Författare är ju ett bokläsande folk, och att välja ut tio titlar kräver ett stort mått eftertanke.

Till min glädje hittar jag också några – ur mitt svenska perspektiv – något mer oväntade val återkomma bland listorna, några författare som är mindre självskrivna än de ovan nämnda. Batailles och Blanchots skönlitterära alster finns med och jag tänker på min kurs med Bataille-specialisten Gilles Ernst som väckte mitt intresse för Bataille och det erotiska inom litteraturen. Tack vare kursen med Ernst upptäckte jag hela Georges Batailles märkliga och fascinerande värld, liksom hans väldigt mörka förhållningssätt.

De två mest återkommande kvinnliga författarnamnen Virginia Woolf och Marguerite Duras gläder mig också, även om de kan anses som relativt självklara val när man frågar författare om deras favoriter. Många av de författare jag själv tycker om, kvinnliga oftast, nämner just dessa två som betydelsefulla. Som så ofta när det gäller litteratur kan man också konstatera att män tycks föredra manliga författare och att kvinnor verkar tycka om både manliga och kvinnliga författare. Även när det gäller detta finns det givetvis all anledning att fundera.

Listor av denna typ kan diskuteras länge. Liknande listor har gjorts i andra sammanhang, av olika tidningar runt om i världen, men har man någon gång sammanställt svenska författares listor? Jag skulle gärna se en sådan lista. Den skulle alldeles säkert ge upphov till en mängd intressanta diskussioner och jämförelser. Varför inte fråga Sveriges författare, lagom till nästa Bok & Bibliotek?

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).