Weekendavisen

Av TOMAS FORSER

Att lägga en tidning i format full sheet på bordet och veckla ut sidorna kan kännas rent lyxigt. De dagstidningssidor som man rullar fram på nätet förmår inte konkurrera med den sinnliga upplevelsen. Full sheet i färgtryck ger en vink om livstil, en distingerad sådan. Formatet adresserar dem med kulturell kapital och espresso som morgonkaffe. Särskilt om tidningen kommer lagom till helgen.

Så är det med danska Weekendavisen, som inte utan grund och på diskret plats i tidningen berömmer sig av att innehålla ”velskrivet viden” från 1794. Layout och varierande textlängder gör den smakfull och up-to-date. Weekendavisen ägnar sig inte åt revolverjournalistik när den diskuterar samtida samhälleliga frågor. Det blir utredande genomgångar i stället för dagskommentarer.

”Det friktionsfria avskedandet” var rubriken nyligen för en beskrivning av dramaturgin bakom hur man avskedar med minsta möjliga turbulens. Det sker i vad som kan analyseras som skådeprocesser där alla spelar sina givna roller men där medarbetarna är de enda som inte känner manuskriptet. En ambitiös helsidesintervju med Katrine Kielos, denna wondergirl inom seriös politisk journalistik, gav utgångspunkter för fortsatta funderingar om ”den ekonomiske mannen” och vad det idealet förutsätter av supplerande omsorg, omtanke och avhängighet. Där är artiklar om världsekonomin, shariadomstol, intolerans etc. Men också om normer och legalisering av drogkulturen mitt i huvudstaden. Projektet som kallas ”Københasch”.

Det är läsning gott nog för en weekend. Med framför allt är det tabloidbilagan i tidningen med vinjetten ”Ideer” som sätter standard. Där handlar det om arv och miljö, kosmisk bakgrundsstålning, Big Bang och nya läkemedel att hämta från havens botten. Självklart medverkar den populärvetenskapligt förebildliga Lone Frank.

Den bilagan är vad jag vet enastående i samtida nordisk press. Det kan man inte säga om tidningens bokbilaga. Den är som sådana brukar vara. Litet tillfällig om ditt och datt. Om än den här jubileumsvåren med mycket och bra om Kierkegaard.

___________

– Klicka här för att också läsa Tomas Forser om norska Morgenbladet

1 kommentar

  1. Ivo Holmqvist says:

    Ja, Weekendavisen hör till de riktigt läsvärda avisorna i Norden.

    Jag tycker nog att även bokbilagan i Weekendavisen oftast är mycket läsvärd. Den innehåller dessutom en knepig litterär tävling, full av roliga citat, som man klarar av bara om man är infödd köpenhamnare, helst också spränglärd. Under flera år när jag tågpendlade från Fyn via Själland till Sverige (före Öresundsbron och den över Stora Bält) hamnade jag ofta i samma kupé som en av de idérika skribenterna i Weekendavisen som alltid hade synpunkter på allt, det var både upplysande och underhållande. Hans bakgrund sammanfattas så här på tidningens sida – det visar bredden hos medarbetarna:

    Ulrik Høy (f. 1945) er reporter og litteraturanmelder, men først og fremmest en entusiastisk iagttager af det danske og internationale samfund og en skarp og uforudsigelig og tankevækkende kommentator. Før Ulrik blev kulturjournalist var han cand. mag. i dansk og musik med teologisk særuddannelse og højskolelærer

Kommentera: