Av ÅKE MALM
Limes kan man säga är Italiens svar på International Affairs. Ett formidabelt instrument för alla som vill bli informerade om geopolitik – ett ord som, lär man sig, faktiskt uppfanns av svensken Rudolf Kjellén. I det här fallet rör det sig om en varannanmånadstidskrift i bokformat. Tunga volymer på bortåt 300 sidor, var och en koncentrerad till ett specifikt ämne.
Och liksom MicroMega är även Limes en produkt av Carlo Caracciolos företagarfantasi. Tillsammans med Eugenio Scalfari var Carlo Caracciolo en av skaparna av Italiens näst största dagstidning, La Repubblica. Ett frihetens andningshål i ett tätnande mediamörker. Carlo hade inga svårigheter att bestämma sin tillhörighet efter att ha deltagit i den antifascistiska motståndsrörelsen i Val d’Ossola. Men denne prinsfamiljs rötter går tillbaka till 1000-talet i Neapel där faktiskt strandpromenaden bär familjens namn. En av anfäderna ledde den stormiga och kortvariga napolitanska republiken 1799 men hängdes som straff för den frihetsaktionen personligen av amiral Nelson.
Nåväl, Carlo Caracciolo var tidningslord ända ut i skjortärmarna. Hans sista investering var att köpa 38 proc av franska Libération. Men det var hans namne Lucio Caracciolo, utan någon släktskap, som tog mod till sig att be om hjälp att få starta en geopolitisk tidskrift. I dagarna har man nått nummer 100 och på Internet kan man beundra spännvidden i arkivet över de 100 utgåvorna. Ett av de senare numren har titeln Esiste l’Italia? (Existerar Italien?). Svaret kommer i raden under: Dipende da noi – Det beror på oss.
MicroMega företräder på senare år en rabiat anti-Berlusconilinje – vilket sannerligen är lätt gjort – men där vreden och avskyn blir så stark att den analyserande och forskande attityden döljs bakom ordraserierna. Limes och Lucio Caracciolo är lika defintiva i sitt fördömande av landets nuvarande regeringschef, men han låter aldrig vreden bli nihilistisk. Istället får man en klar bild av Italien i nuläget, ett land med 10.000 man i FN- eller Natotjänst runt om i världen. Grundfrågan ställer han själv i ledaren: vad har Italien för betydelse? Existerar landet – eller uppträder det som om så vore fallet.
Utmanande frågor medan Berlusconi skickar översatta kopior till alla EU-länders ambassadörer för att visa vilket intresse hans förslag om att låta byggnadsindustrin idka lokomotiv i kampen mot den ekonomiska krisen. Kopiorna lär ha begärts av olika Eu-ledare som blivit våldsamt intresserade av högerregeringens sista ide’. Låt var och en fritt få bygga till 20 procent av sin lägenhetsyta. Det vet man ju att varje familj växer och att ett par rum eller ett badrum till aldrig skadar. Det ger affärer för 60 miljarder euro nationalekonomiskt sett.
En tanke som vänstern betecknar med orden: låt oss svartbygga oss ur krisen.
Men, läs Limes och bli informerad!