Thente igen

Foto: Kjell Weckström
Foto: Kjell Weckström

Ack, nu har det tydligen igen blivit bloggbråk. Eftersom jag under de år jag medverkade i DN hade lite kontakt med Jonas Thente – och gillade honom – tänkte jag att jag skulle höra av mig till honom. Så här skrev jag:

Hej,
Länge sen. Har – sent omsider – skrivit en kommentar till ”Problemet med Finland” som läggs ut på min blogg på www.dixikon.se men jag skickar den också som bilaga –
Nu vet jag ju i alla fall varför DN inte recenserar min lilla Topeliusroman. (Fast recensenter i övriga svenska tidningar har gudskelov inte varit så räddhågsna -)
Allt gott
M

Okay, det hade varit mera elegant om jag inte hade dragit in mig själv i detta och att jag gjorde det kan jag ångra: jag har ju tänkt mycket på Thentes inlägg, jag har varit både road av och frustrerad och framför allt ville jag placera in det i ett större resonemang. En annan sak är sen att det onekligen gör ont att en tidning man skrev för i tio år inte gittat recensera en ännu två månader efter att man kommit ut och att jag gått och undrat om den stackars Topelius överhuvudtaget lagts ut på nån recensent: på Atlantis glömde man att ta med den i sin vårkatalog. (Mina senaste essäböcker, exempelvis Den goda beröringen. Om kropp, hälsa, vård och litteratur har DN inte recenserat alls vilket jag försökt förhålla mig filosofiskt till.)

Nå, det hade nog inte gjort nån skillnad om jag låtit bli att dra in mig själv, Jonas Thente hade helt säkert gjort det själv ändå, för så här svarar han:

Merete
Hej, jag är på semester. Jag tänker inte läsa ditt inlägg, ity jag är så fruktansvärt trött på er korkade lilla lobbygrupp som gör den finländska och finlandssvenska litteraturen så mycket ont. Jag är led vid att förklara det uppenbara för människor jag en gång har respekterat.
Däremot tänker jag läsa och recensera din Topelius-bok, såsom länge varit bestämt. Eftersom jag till skillnad från dig och dina likar känner mig ytterst obekväm i ryggkliande och masturbativa grupperingar, ber jag att få förhand tacka nej till ytterligare brev i denna eller andra frågor.
Vänliga hälsningar
Jonas

Om jag skrev mitt mejl utan tillräcklig eftertanke är det väl möjligt att det samma kan sägas om Thente. Skillnaden är närmast att han vet att jag faktiskt ska recenseras i DN den här gången.
Och av vem.

Mitt svar:

Hej,
Du ska varken behöva läsa inlägg eller recensera medan du är på semester, tycker jag. Däremot tycker jag – sådär rent generellt liksom – att både böcker och inlägg ska läsas innan man tar ställning till dem.
Allt gott
M

Att jag lägger ut den här korrespondensen beror helt enkelt på att det kan vara trevligt om nån läser mitt svar. Thente kommer uppenbarligen inte att göra det.

Däremot kan jag naturligtvis förväntansfullt se fram emot hans recension.

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).