Thente igen

Foto: Kjell Weckström

Foto: Kjell Weckström

Ack, nu har det tydligen igen blivit bloggbråk. Eftersom jag under de år jag medverkade i DN hade lite kontakt med Jonas Thente – och gillade honom – tänkte jag att jag skulle höra av mig till honom. Så här skrev jag:

Hej,
Länge sen. Har – sent omsider – skrivit en kommentar till ”Problemet med Finland” som läggs ut på min blogg på www.dixikon.se men jag skickar den också som bilaga –
Nu vet jag ju i alla fall varför DN inte recenserar min lilla Topeliusroman. (Fast recensenter i övriga svenska tidningar har gudskelov inte varit så räddhågsna -)
Allt gott
M

Okay, det hade varit mera elegant om jag inte hade dragit in mig själv i detta och att jag gjorde det kan jag ångra: jag har ju tänkt mycket på Thentes inlägg, jag har varit både road av och frustrerad och framför allt ville jag placera in det i ett större resonemang. En annan sak är sen att det onekligen gör ont att en tidning man skrev för i tio år inte gittat recensera en ännu två månader efter att man kommit ut och att jag gått och undrat om den stackars Topelius överhuvudtaget lagts ut på nån recensent: på Atlantis glömde man att ta med den i sin vårkatalog. (Mina senaste essäböcker, exempelvis Den goda beröringen. Om kropp, hälsa, vård och litteratur har DN inte recenserat alls vilket jag försökt förhålla mig filosofiskt till.)

Nå, det hade nog inte gjort nån skillnad om jag låtit bli att dra in mig själv, Jonas Thente hade helt säkert gjort det själv ändå, för så här svarar han:

Merete
Hej, jag är på semester. Jag tänker inte läsa ditt inlägg, ity jag är så fruktansvärt trött på er korkade lilla lobbygrupp som gör den finländska och finlandssvenska litteraturen så mycket ont. Jag är led vid att förklara det uppenbara för människor jag en gång har respekterat.
Däremot tänker jag läsa och recensera din Topelius-bok, såsom länge varit bestämt. Eftersom jag till skillnad från dig och dina likar känner mig ytterst obekväm i ryggkliande och masturbativa grupperingar, ber jag att få förhand tacka nej till ytterligare brev i denna eller andra frågor.
Vänliga hälsningar
Jonas

Om jag skrev mitt mejl utan tillräcklig eftertanke är det väl möjligt att det samma kan sägas om Thente. Skillnaden är närmast att han vet att jag faktiskt ska recenseras i DN den här gången.
Och av vem.

Mitt svar:

Hej,
Du ska varken behöva läsa inlägg eller recensera medan du är på semester, tycker jag. Däremot tycker jag – sådär rent generellt liksom – att både böcker och inlägg ska läsas innan man tar ställning till dem.
Allt gott
M

Att jag lägger ut den här korrespondensen beror helt enkelt på att det kan vara trevligt om nån läser mitt svar. Thente kommer uppenbarligen inte att göra det.

Däremot kan jag naturligtvis förväntansfullt se fram emot hans recension.

2 kommentarer

 1. jenny says:

  Oj voj (= äktfinlandssvensk suck).

  Hoppas du kan förhålla dig lite coolt till den arma jt, som säkert har ramlat ihop i en hög efter att ha tagit sig igenom alla nordiska rådets litteraturpriskandidater (se bokbloggen på dn; hålögd satt den stackarn uppe o bara läste nätterna igenom…). Klart att det får gå ut över första bästa korkade lilla lobbygrupp… Men du får se det positiva i saken; efter det här inlägget blir det rusning till din blogg –

  Varmaste kramar,
  från en av dina ryggkliande & masturbativa ex-studenter

 2. Karin Stensdotter says:

  Mycket konstig inställning hos Thente. Grejen med en blogg (och egentligen även journalistik) är väl också kontakten med läsare? Finlandssvenskar eller ej.
  Den delen av verksamheten tycks inte vara DNs starka sida. Thente är inte ensam där om att bli väldigt irriterad när läsare eller skribenter påminner om sin existens.

  Själv tycker jag heller inte att en litterturkritiker ska pusta så ini Norden (hehe) över att behöva läsa ett tiotal böcker.
  Denna gnällande och klagande attityd, som Thente för all del inte är ensam om, men som han representerar väl – menar jag inte hör hemma i seriös journalistik.
  Man kan helt enkelt inte riktigt ta honom på allvar.

  Bara som en parentes, minns att DN inte recenserade min första roman, min dåvarande förläggare ansåg att det var ”ett tjänstefel” (vilket uttryck!?), medan jag inte var särskilt förvånad och heller inte upprörd.
  De recenserar inte mycket LITTERATUR på DN, eller som man måste säga idag KVALITETSLITTERATUR, däremot skriver de en del om ”böcker”.
  Observera att Thentes blogg inte är en litteraturblogg, utan en bokblogg.

  Tror inte att man kan göra så mycket åt det heller.

  mvh,

Kommentera: