Senaste nytt från valet i Italien

Av ÅKE MALM

Rom, måndag kväll

Osäkerheten är total timmarna efter att vallokalernas stängdes. Bara en sak är helt klar.

En tredjedel av drygt 41 miljoner väljare stannade hemma. Jämfört med tidigare lokalval betyder det att ytterligare 8-10 procent avstått från att rösta.

Enligt Skynews anser 43 procent att detta beror på ”disaffezzione” – att väljarna tröttnat på politiken och kanske också på politikerna. 33 procent anser att skandalerna är den viktigaste orsaken.

Av de 13 regioner, som valet handlar om, hade vänstern tidigare 11 och högern 2. Varje region som byter flagga kan tas som intäkt för att man vunnit valet. De första prognoserna pekar mot det alla redan visste. Läget i nyckelregionerna avgörs med de sist räknade rösterna.

Det enda som hittills är klart är att jordbruksministern Luca Zaia vinner klart i Venedigregionen. Han har enligt prognoserna fått över 62 procent. Vänsteralliansens Giuseppe Bortulussi får bara ca 28 procent.

I övrigt kan nämnas, att i Lombardiet har regerande guvernören Roberto Formigoni – som ställt upp för en tredje period, även om lagen inte tillåter mer än två i sträck, och som först inte skulle få ställa upp alls i valet efter vallistetumultet – fått 57 procent medan vänsterns kandidat Filippo Luigi Penati stannat på 31.

I Lazio, Roms region, har båda kandidaterna hittills samma procenttal; 49,9 för Emma Bonino och samma för Renata Polverini (också hon först illa ute).

Neapelregionen Campania är den första region som byter flagga. Vänstern har regerat senaste perioden och regerat dåligt. Ingen glömmer sopbergen i Neapel och nu får Berlusconi utdelning på sina insatser bland soporna. Högerns kandidat torde komma att ligga på över 55 procent enligt prognoserna.

Det här är de allra första prognoserna. Definitiva resultat – från sammanlagt över 4 800 vallokaler – kan vara klara först långt in i natt.

Åke Malm

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).