Saul Friedländer – Franz Kafka

Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Klicka på omslaget för att komma till bokhandeln
Av RICHARD SWARTZ

På sin ålders höst har den store Holocaustforskaren samlat sig till en biografi om Franz Kafka, något förvånande, även om också Friedländer har judisk bakgrund från Prag och hans egen och Kafkas familjer uppvisar många nära, förbluffande paralleller. Friedländers bok demonstrerar dock stor förtrogenhet med den senaste Kafkaforskningen och man tror honom gärna när han säger att Franz Kafka sysselsatt honom hela hans liv.

Friedländers inställning till Kafka och hans verk är strikt biografisk, dessutom starkt polemisk mot Kafkas förste biograf, Max Brod, som framställs som ganska skrupellös censor i avsikt att förvandla vännen Kafka till ett slags helgon. Men Friedländer avvisar Kafka både som religiös och som sionist; inte heller kan hans verk läsas som brottning med eller reflektion över judendomen som sådan. I stället framhålls Kafkas homoerotiska, till och med pedofila böjelser som Friedländer anser sig finna belägg för i hans verk och brev.

Här skulle också orsaken till hans besatthet av begrepp som skuld och skam stå att finna. I den pryda miljö Kafka levde skulle ingenting av detta ha kunnat gestaltas öppet, enligt Friedländer.

Framställningen är underbyggd av rikliga och väl valda citat. Ändå lär den säkert väcka invändningar hos litteraturhistoriker av facket som förmodligen finner att denna biografiska tolkning av Kafkas författarskap innebär att reducera det, ett slags återfall i ett synsätt som den moderna litteraturvetenskapen lämnat bakom sig.

 

– Klicka här för att läsa Sven-Eric Liedmans anmälan av Die Herrlichkeit des Lebens av Michael Kumpfmüller, om Kafka och Dora Diamant.

– Se en intervju med Friedländer här:

Dela artikeln:

Missa inget på Dixikon.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Genom att skicka in din prenumeration ovan går du med på att denna webbplats lagrar din mailadress i syfte att kunna skicka kommande nyhetsbrev till dig. Dixikon använder Rule för att sköta utskicken (läs här om deras Privacy Policy).